X

Χουλιαράκης: Βρόχος για τη συμφωνία τα κόκκινα δάνεια

Τι αναφέρει για το δημοσιονομικό κενό του 2018 και τα στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Την Πέμπτη τα επίσημα στοιχεία.

Ant1news

Μεγάλος βρόχος για τη συμφωνία με τους δανειστές παραμένει το ζήτημα των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος εκτιμά ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα κρίνει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Οι βασικές προϋποθέσεις για επιστροφή στο δρόμο της βιώσιμης ανάκαμψης, που γνώρισε αναιμικούς ρυθμούς το 2014, οι κύριες αυτές προϋποθέσεις έχουν πληρωθεί ή είναι στο δρόμο της πλήρωσης τους. Η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ο μεγάλος βρόχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το κρίσιμο στοιχείο που θα κρίνει αν βγει η χώρα από την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

Εκτίμησε δε πως το δημοσιονομικό κενό του 2018, που είναι η «άγκυρα» του προγράμματος προσαρμογής, είναι της τάξης του 3% του ΑΕΠ και διευκρίνισε ότι το 1% αποτελεί η εξοικονόμηση που θα προκύψει από την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και το υπόλοιπο 2% οφείλεται στην πρόβλεψη του προγράμματος για δημοσιονομικό κενό του 2018 της τάξης του 1% και σε ένα βαθμό στη μη υλοποίηση προσδοκώμενων εσόδων που ενδεχόμενα να προκύψουν αργότερα. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια κι όπως είπε, αν η διαπραγμάτευση με τον ΟΠΑΠ κλείσει με επιτυχία, η προσδοκία είναι ότι θα αποφέρει κοντά στο μισό δις ευρώ.

Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι εάν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη, αρκετά από τα μέτρα που προβλέπονταν στη συμφωνία του Αυγούστου δεν θα υλοποιηθούν. «Δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή, μόλις η συμφωνία ολοκληρωθεί ενδεχόμενα κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα παρθούν πίσω», είπε. Άλλωστε, όπως τόνισε, τα στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι ενθαρρυντικά, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υπάρχει σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος, ύψους 882 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση αυτή, όπως είπε, οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που θεσμοθετήθηκαν το φθινόπωρο. «Η απόδοση των μέτρων είναι πολύ σημαντικότερη από αυτό που περιμέναμε και αυτό μας επιτρέπει να πάρουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα το 2017-2018», είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 0,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25%, κάτι που μεταφράζεται σε όφελος 830 εκατ. ευρώ.

Άτυπη σύσκεψη του Συμβουλίου Εποπτείας Τραπεζών

Άτυπη σύσκεψη του Συμβουλίου Εποπτείας Τραπεζών έγινε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, την οποία συγκάλεσαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ. Γιάννης Δραγασάκης και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η κατάσταση στη λειτουργία των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς και το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Συζητήθηκε ακόμα η διεύρυνση της σύνθεσης του Συμβουλίου στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του  Ν. 3723/2008, άρθρο 7, για την οποία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.