X

Δεν “βλέπει” νέα ελληνική κρίση φέτος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τηρούμε τα συμφωνηθέντα, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τι λέει για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ant1news

Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και την έγκαιρη αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως δε συντρέχει τέτοιος λόγος. «Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι ξεκάθαρη: Εφόσον η αξιολόγηση το πρώτου προγράμματος ολοκληρωθεί επιτυχώς και προκύψει η ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα το συζητήσουμε», ανέφερε. «Μέχρι στιγμής, δε διακρίνω από την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους την ανάγκη για αναδιάρθρωση», συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διέψευσε πρόσφατα ότι το Ταμείο θα ωθούσε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας στο πλαίσιο μιας διαπραγματευτικής τακτικής, όπως διέρρευσε από την υποκλοπή επικοινωνίας μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου, ενώ άφησε να εννοηθεί πως το ΔΝΤ ενδέχεται να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί», ξεκαθάρισε ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε. «Σίγουρα, δε θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε. Τηρούμε τα συμφωνηθέντα, αλλά και οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουν το ίδιο», τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πως το ζήτημα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα συζητηθεί στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και εκτίμησε πως είναι εφικτή μία συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου.

«Είμαι βέβαιος πως θα καταλήξουμε σε μία συμβιβαστική λύση. Δεν πρόκειται να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μία ελληνική κρίση φέτος», είπε με νόημα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε επίσης ότι «κανείς δεν αξιώνει από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα κατά γράμμα», συμπληρώνοντας ότι «το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι αθροιστικά ανάλογο με όσα προβλέπονταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού».

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μη συνεχίσει να αμφισβητεί όσα συμφωνήσαμε από κοινού. Δεν οικοδομείται έτσι κλίμα εμπιστοσύνης», καταλήγει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.