X

Τσακαλώτος: Συμφωνία έως τις 24 Μαΐου

Τι αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών μετά το Eurogroup για το χρέος, τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων και την εκταμίευση της δόσης.

Ant1news

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα για την Ελλάδα, καθώς όπως είπε είναι θετικό το ότι τέθηκε ξεκάθαρα το θέμα του χρέους.

"Το ΔΝΤ ήταν ικανοποιημένο από το γεγονός ότι συζητήθηκε το θέμα του χρέους αλλά και με την τριπλή προσέγγιση για το χρέος. Ανέφερε ότι θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το Ταμείο ξεκαθάρισε πώς δεν είναι ο βέλτιστος μηχανισμός όμως αναγνώρισε ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να πράξει η Ελλάδα, δεδομένων των νομικών προβλημάτων.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία όσον αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα και ότι η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων θα αποτελέσει βάση για συζήτηση.

Συμπλήρωσε δε ότι έγιναν βελτιώσεις επί της πρότασης αυτής και τόνισε ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται σε ετήσια βάση. "Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων έρχεται να καλύψει τις διαφορές που έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό πλεόνασμα". τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:  "Θα λαμβάνουμε τα στοιχεία από τη Eurostat και θα κινούμαστε αναλόγως".

Ξεκαθάρισε πως η όποια περικοπή δαπανών (εφόσον χρειαστεί) δεν θα περιλαμβάνει τομείς όπως η άμυνα ή η υγεία και διευκρίνισε ότι τον Οκτώβριο θα υπάρξει η ακριβής σύνθεση των προϋποθέσεων για να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι μόλις θεσμοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα, θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης, ενώ επεσήμανε ότι αν και πολλά ζητήματα επιλύθηκαν σήμερα, μένουν κάποια κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν για να κλείσει το παζλ.