X

Τσακαλώτος για “κόφτη”: Εμείς θα αποφασίζουμε τις περικοπές

Αισιοδοξία για ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Ορατό το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές το 2017.

Ant1news

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης για να ενημερώσουν τους βουλευτές για τις διαπραγματεύσεις, τον τρόπο λειτουργίας του «κόφτη» και για τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπήρχαν χειρότερες επιλογές από τον λεγόμενο «κόφτη», ενώ από τη διαπίστωση του πιθανού δημοσιονομικού κενού στο μέλλον μέχρι το να αρχίσει να λειτουργεί αυτόματα ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα ενός μήνα όπου το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να κάνει παρέμβαση και να προσδιορίσει τους κωδικούς από όπου μπορεί να γίνεται περικοπή. «Αυτόματη περικοπή μπορεί να γίνει μόνο αν δεν κάνει τίποτα το υπουργείο και περάσει ο μήνας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης θα μπουν μέσω τροπολογίας και όχι στο βασικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί –εκτός απροόπτου σήμερα– στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως ανέφεραν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, ο λόγος για τον οποίον οι διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους θα περάσουν ως τροπολογία έχει να κάνει με την «τεχνική επεξεργασία» των κειμένων.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το κλίμα που εκπέμπεται από τις τοποθετήσεις των βουλευτών είναι ότι πάρα τις δυσκολίες και τις φορολογικές πιέσεις, υπάρχει αισιοδοξία γιατί ανοίγει ο ορίζοντας για ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

«Θωρούμε ότι αν έχουμε μια καλή διευθέτηση στο ζήτημα τους χρέους είναι ορατό το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές το 2017», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι έχει εκτεθεί από τη στάση της την τελευταία περίοδο και την εμμονή της να ζητά εκλογές.

«Εμείς την καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή στα μείζονα θέματα, όπως είναι το χρέος, να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια και να μην υπονομεύει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, στο τέλος του χρόνου υπάρχει δυνατότητα να μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί κάποιους φόρους, εάν αποδώσουν τα νομοσχέδια, η κατάθεση των οποίων θα γίνουν το καλοκαίρι.