X

Σόιμπλε: Είμαι πιο αισιόδοξος τώρα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Ελπιδοφόρα τα μηνύματα για την Ελλάδα, διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έριξε “καρφιά” για την φοροδιαφυγή στη χώρα μας.

Ant1news

Δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως τρέφει μεγαλύτερες ελπίδες από ό,τι στο παρελθόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας σε συνέδριο για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Γερμανίας. Σημείωσε πως με αυτήν την πολιτική διάσωσης χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πετύχουν σημαντική πρόοδο. 

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων. Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει μόλις το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο», τόνισε.

Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει μια αποτελεσματική διοίκηση και να συνηθίσει ότι υπάρχει μια τέτοια, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η ευθύνη που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το σύνολο της ευρωζώνης σημαίνει ότι ο θεσμός αυτός δεν εφαρμόζει την καλύτερη νομισματική πολιτική για τη Γερμανία.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί πως «η ΕΚΤ πρέπει να επιδιώκει μια πολιτική σε μια νομισματική ένωση και για τα 19 κράτη-μέλη, που δεν είναι η καλύτερη δυνατή νομισματική πολιτική για τη Γερμανία».

Δήλωσε ακόμα πως όλοι οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, χρειάζεται να είναι ανοιχτοί στο να αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΚΤ έχει δεχθεί την κριτική κάποιων Γερμανών πολιτικών για τα πολύ χαμηλά επιτόκιά της.

Κληθείς να σχολιάσει το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να πει «Πιστεύω ότι οι Βρετανοί θα λάβουν στο τέλος μια λογική απόφαση».