X

Κατσέλη: Γερασμένη ήπειρος που δεν δίνει ελπίδα η Ευρώπη

Πώς σχολιάζει τον τρόπο διακυβέρνησης των τραπεζών αλλά και την πορεία της ελληνική οικονομίας. Ποιες είναι οι επιδιώξεις της ΕΤΕ.

Ant1news

Έτος έντονης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας χαρακτήρισε το 2015, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΤΕ, η Λούκα Κατσέλη.

Ταυτόχρονα σχολίασε και τις εξελίξεις μετά το βρετανικό δημοψήφισμα υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη μοιάζει με γερασμένη ήπειρο που δεν δίνει ελπίδα».

Την ίδια στιγμή αναφερόμενη στον τρόπο διακυβέρνησης των τραπεζών, χαρακτήρισε μονοδιάστατο το μοντέλο που προωθείται.

Όσο αναφορά την πορεία την οικονομίας, η Λούκα Κατσέλη σημείωσε πως η εικόνα με βάση τους πρώτους μήνες του 2016 είναι μικτή με θετικές προοπτικές εφόσον ενισχυθεί  το κλίμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.   

Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια ««αν δεν υπάρξουν νέα απρόσμενα γεγονότα , αν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα χωρίς πισωγυρίσματα αλλά με  διορθωτικές κινήσεις, όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο, και αν τα προωθούμενα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα ενταχθούν σ’ ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παραγωγικής αναδιάρθρωσης, τότε  μπορούμε να προσβλέπουμε σε  μια  σταδιακή αλλά σταθερή βελτίωση  του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος , της αγοραστικής δύναμης και της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα».

Στις επιδιώξεις την ΕΤΕ, όπως ανέφερε η Λούκα Κατσέλη είναι τα εξής:

  • να επανακτήσει και να διευρύνει την κερδοφορία της,
  • να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας
  • να πρωταγωνιστήσει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της ελληνικής παραγωγικής βάσης

Ακόμη η Λούκα Κατσέλη προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον πρώτο στόχο, δηλαδή στην ανάκτηση της κερδοφορίας. «Η πορεία για βιώσιμη κερδοφορία και ενίσχυση της μακροχρόνιας εταιρικής αξίας προϋποθέτει αποτελεσματική και γρήγορη ανταπόκριση σε μία σειρά από προκλήσεις, στις οποίες έχω αναφερθεί επανειλημμένα» συνέχισε, παραθέτοντας τις κυριότερες:

  • Η υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου για την Τράπεζα.
  • Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Η προετοιμασία της Εθνικής για να μπορέσει να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά στο νέο τραπεζικό ψηφιακό τοπίο
  • Η αναβάθμιση και αναμόρφωση του πλαισίου εταιρικής της διακυβέρνησης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης στην ομιλία του τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση.

Τέλος, η ΕτΕ ανακοίνωσε την ότι, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η κα Marianne Οkland εξελέγη ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους κ. Kurt Geiger.