X

Στουρνάρας: πρέπει περισσότεροι υπουργοί να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις

Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παραμένει μακρινό ενδεχόμενο η επιστροφή στις αγορές ομολόγων, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ant1news

 

Είναι ώρα η ευρωζώνη να «δεσμευτεί ρεαλιστικά στην ανακούφιση χρέους όπως δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο του 2012», δηλώνει ο Γιάννης  Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Associated Press, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι δίκαιο δεδομένης της «τεράστιας αναδιάρθρωσης» που έγινε στην ελληνική οικονομία.

Δεν αναζητείται κούρεμα χρέους, δηλώνει ο διοικητής της ΤτΕ αλλά μια «μάλλον ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης πιθανώς της επέκτασης των λήξεων, την επέκταση της περιόδου στην οποία πρέπει να έχουμε εξομάλυνση πληρωμής τόκων».

Είπε ότι θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και τους πιστωτές να ελαφρύνουν τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να πιάσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αυτό είναι «πολύ φιλόδοξο» πρόγραμμα. Η μικρή μείωσή του «θα είναι καλύτερη για την ανάπτυξη», είπε, προσθέτοντας ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης είναι «πολύ φορτωμένο φορολογικά αυτή τη στιγμή».

Ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, ειδικότερα στις ιδιωτικοποιήσεις και τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι πιο δεσμευμένη σε προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αν και αυτό δεν αφορά το σύνολο των υπουργών της.

«Θα ήθελα να δω περισσότερους υπουργούς να εμφανίζουν δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων, μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας. Αυτό θα ήταν καταλύτης για υψηλότερη ανάπτυξη», σημείωσε.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, όμως, «είναι ακόμη μακρινό ενδεχόμενο», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να πραγματοποιηθούν «μια ή δυο ιδιωτικοποιήσεις».

Η Ελλάδα επιζητά επίσης της συμμετοχή της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι εάν η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του 2016, «είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι θα υπάρχει μια καλή συζήτηση πριν το τέλος του έτους».

 

Οι επιπτώσεις του Brexit θα είναι ήπιες για την Ελλάδα

Ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να «αισθανθεί» τις επιπτώσεις από το Brexit καθώς η ελληνική οικονομία δεν έχει μεγάλη έκθεση στη Βρετανία, εκτός του τουριστικού τομέα.

«Υπάρχει ήδη κάποια επίπτωση από την υποτίμηση της στερλίνας, αλλά δεν αναμένουμε καταστροφικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό», σημείωσε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι το Brexit δεν αναμένεται να πλήξει τις οικονομίες της Ευρώπης όσο αναμενόταν αρχικά. Όπως ανέφερε, τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα τις υποστεί η ίδια η Βρετανία.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες. Όμως φαίνεται ότι οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη θα είναι πολύ μικρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Φοβάμαι ότι το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στην βρετανική οικονομία».