X

Κερέ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

«Απαραίτητη μια λύση στο χρέος που θα καθησυχάζει τις αγορές» τόνισε σε ομιλία του στην Αθήνα. "Καμπανάκι" για μεταρρυθμίσεις κι ιδιωτικοποιήσεις.

Ant1news

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά επαφών.

«Για να υπάρξει επιτυχής κατάληξη στο ελληνικό πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν πιστές στις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τους στόχους και τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος», είπε στην ομιλία του στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

 «Το καλοκαίρι του 2015, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν μια σειρά μέτρων που θα διασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ. Αν όλοι αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι, μέχρι τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση να αποκομίσει τα οφέλη της ΟΝ, τόνισε ο κ. Κερέ

«Λύση στο χρέος που θα καθησυχάζει τις αγορές»

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στο Eurogroup σχετικά με τα αναγκαία βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Προσβλέπουμε σε μια λύση που θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα – η οποία θα ενισχύσει την αξιοπιστία του προγράμματος – και τελικά να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να υπονομεύσει το μεταρρυθμιστικό έργο», επεσήμανε ο κ. Κερέ.

 

Όπως τόνισε, «προσβλέπουμε σε μια λύση που θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα – η οποία θα ενισχύσει την αξιοπιστία του προγράμματος – και τελικά να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να υπονομεύσει το μεταρρυθμιστικό έργο».

Ανεξάρτητη η απόφαση για ένταξη στο QE

Ο Μπενουά Κερέ αποσαφήνισε ότι η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ αποτελεί αποκλειστικά απόφαση του ΔΣ που θα ληφθεί «σε πλήρη ανεξαρτησία» και ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο χρέος που θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές.

«Οι εξελίξεις του προγράμματος και, ιδίως, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους εκ μέρους των θεσμών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη, δεν είναι όμως οι μόνοι. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα βασίσει τις αξιολογήσεις του επίσης στην εσωτερική ανάλυση και θα λάβει υπόψη και άλλους παράγοντες σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων προτού λάβει την τελική του απόφαση».

  

Προκλήσεις για τράπεζες, επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα

Σε ότι αφορά τον κλάδο των τραπεζών και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον, ο κ. Κερέ είπε ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε ότι αφορά την ανασύσταση των ΔΣ τους, τα οποία θα πρέπει ανεξάρτητα και  απαλλαγμένα από πολιτικές επιρροές, να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Σχολιάζοντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, είπε ότι για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και χρέη προς το Δημόσιο, ενώ επεσήμανε ότι παραλλήλως οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος και την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης , γεγονός που θα συντομεύσει σημαντικά τις νομικές διαδικασίες και θα ενισχύσει τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων.

Σχολιάζοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων, τις οποίες αποκάλεσε ως εξαιρετικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, ο κ. Κερέ επεσήμανε ότι «πολλά έχουν γίνει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τα κέρδη δεν θα πρέπει να αντιστραφούν. Περισσότερα πρέπει να γίνουν πάντως για την αποκατάσταση των συνθηκών για ανάκαμψη των επενδύσεων, τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό προς την ανάπτυξη μέσω περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων καθώς και με την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

 

Ο Μπενουά Κερέ πήρε πρόσφατα θέση υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016». Κατά τον ίδιο, είναι εκτός συζήτησης ένα τέταρτο μνημόνιο, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα.

 

Νωρίτερα επισκέφθηκε την Τράπεζα της Ελλάδας. Είχε κατ΄ ιδιάν συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα κι ύστερα είδε και συνομίλησε με το προσωπικό της Τράπεζας, το οποίο ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία με την ΕΚΤ. Μάλιστα, απάντησε σε ερωτήσεις που του ετέθησαν από τους παρισταμένους.

 

Παράλληλα, υπήρξε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η οποία διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Η συζήτηση μεταξύ τους επικεντρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο τομείς: Σε αυτόν της Β αξιολόγησης και της ανάγκης ολοκλήρωσής της το συντομότερο δυνατόν και στον τομέα της ενίσχυσης των μέσων που διαθέτει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την κρίση στην ευρωζώνη και να θωρακίσει τη συνοχή και την προοπτική της.