X

Νέο χτύπημα του Μάλοκ: η Ελλάδα εξετάζει την “δολαριοποίηση” της

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Μάλοκ αποκάλυψε πως Έλληνες οικονομολόγοι έχουν επισκεφτεί τις ΗΠΑ εξετάζοντας αυτό το ενδεχόμενο.

Ant1news

 

«Φωτιές» ανάβει το δημοσίευμα της Daily Mail, που αναφέρει ότι ο Τεντ Μάλοκ, ο οποίος προορίζεται για πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ, ισχυρίστηκε πως «ανώτατοι Έλληνες οικονομολόγοι εξετάζουν τη "δολαριοποίηση" της Ελλάδας σε περίπτωση που η χώρα γυρίσει την πλάτη της στο ευρωπαϊκό νόμισμα».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, επίσημοι παράγοντες ψάχνουν απεγνωσμένα μια εναλλακτική λύση στην Ευρωζώνη, η οποία όμως θα "φρίκαρε" τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον Μάλοκ».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Μάλοκ στον ΑΝΤ1 και είχε πει πως η αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ θα ήταν η καλύτερη λύση για τους κατοίκους της, συμπληρώνοντας πως η παρούσα κατάσταση είναι «απλά μη βιώσιμη».

«Ξέρω κάποιους Έλληνες οικονομολόγους που έχουν πάει σε μεγάλα think tanks στις ΗΠΑ για να συζητήσουν αυτό το θέμα και το ζήτημα της δολαριοποίησης», είπε ο Μάλοχ.

 Και συμπλήρωσε,  «φυσικά, ένα τέτοιο θέμα φρικάρει τους Γερμανούς, γιατί στην πραγματικότητα δεν θέλουν καν να ακούνε τέτοιες ιδέες». 

Και όλα αυτά συμβαίνουν, όπως αναφέρει η Daily Mail, μόλις τέσσερις ημέρες αφότου οι πιο ισχυροί οικονομικοί ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη αν αποτύχει να βρει λύση στην προβληματική οικονομία της.

Και την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για ελάφρυνση του χρέους της χώρας θα οδηγούσε σε Grexit. 

Ο κ. Μάλοκ αναφερόμενος στην ελληνική κρίση υποστήριξε, «η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να διακόψει τους δεσμούς, να κάνει Grexit και να βγει από το ευρώ. Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, χρειάζεται πραγματικά η ελάφρυνση του χρέους, και ξέρω ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν θέλουν να το ακούνε αυτό.

 Πρέπει να μειωθεί το χρέος και αυτό είναι κάτι που μέχρι στιγμής άνθρωποι στη Γερμανία και αλλού δεν είναι σε θέση να αποδεχθούν. Αυτό θα σήμαινε κούρεμα των χρεών της Ελλάδας προς τους δανειστές και προς τις γερμανικές τράπεζες και πιθανότατα, κατά την εκτίμησή μου, επιστροφή στη δραχμή».

 

«Συνεπώς, το πρόβλημα είναι ποιος θα διαχειριστεί αυτή τη μετάβαση και πώς, προκειμένου να αποφευχθεί το χάος και η αστάθεια», κατέληξε ο Μάλοχ, όπως αναφέρει η Daily Mail.