X

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα υπεραποδίδει, αδικαιολόγητα απαισιόδοξο το ΔΝΤ

"Η καθυστέρηση στη συμφωνία έχει κόστος για όλους" προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το ρόλο του ΔΝΤ.

Ant1news

Αυστηρή προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση απευθύνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι η όποια καθυστέρηση στη συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα θα κοστίσει σε όλους και όχι μόνο στην Αθήνα.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Euro2day.gr, τονίζει ότι οι δανειστές έχουν δύο επιλογές και συγκεκριμένα, είτε να δουλέψουν σκληρά για να βρεθεί συμφωνία πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, είτε να διολισθήσουμε πίσω στην αβεβαιότητα, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο. «Θεωρώ ότι η επιλογή είναι εμφανής», σημειώνει.

Ο ίδιος κάνει λόγο για υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2015 και το 2016 και θεωρεί αδικαιολόγητα απαισιόδοξες τις προβλέψεις του ΔΝΤ, καθώς - όπως λέει - προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017.

Εξάλλου, ο κ. Ντομπρόβσκις στέλνει μήνυμα στους δανειστές ότι θα πρέπει να βρουν μεταξύ τους μία κοινή συνισταμένη. "Η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, εάν όλες οι πλευρές δείξουν πολιτική βούληση. Οι θεσμοί πρέπει να συζητήσουν τις διαφορές τους στις προβλέψεις και ακολούθως τις αξιολογήσεις για το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή τους στόχους του προγράμματος", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο μέλλον του προγράμματος, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά... «Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ, εργαζόμαστε στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, η οποία λέει ότι η Κομισιόν παρακολουθεί την εφαρμογή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και όπου είναι δυνατόν, με το ΔΝΤ».