X

Λιαργκόβας: η καθυστέρηση της συμφωνίας ευθύνεται για τη μη διασφάλιση του QE

Καταρχάς θετική χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Eurogroup ο Π.Λιαργκόβας, αλλά αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες της καθυστέρησης και εξήγησε που υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις.

Ant1news

«Ο δρόμος για την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας σημειώνοντας με έμφαση ότι είναι στα χέρια της κυβέρνησης η ευθύνη των παρεμβάσεων.

«Το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της είναι να γυρίσει σελίδα στην οικονομία και να καλύψει το χαμένο έδαφος της καθυστέρησης και την παράταση της αβεβαιότητας με μεγάλη ταχύτητα», είπε ενημερώνοντας αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας χαρακτήρισε θετική την απόφαση του Eurogroup, αλλά τόνισε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση όλους αυτούς τους μήνες, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και τα μεσοπρόθεμα μέτρα για το χρέος.

Εκτιμά δε πως η συμφωνία δίνει την ευκαιρία να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής από  τα περισσότερα δημοσιονομικά σε αυτά που και οι δανειστές ονομάζουν περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα.

«Υπάρχει χώρος για την βελτίωση τόσο στην πλευρά της φορολογίας, όσο και στο μέτωπο των δαπανών, αν ρυθμιστεί σωστά η συμφωνία τα αποτελέσματα μπορεί να αναπτυξιακά, καθώς στο σημείο που έχουμε φτάσει τα περισσότερα φορολογικά μέτρα δημιουργούν πίεση στο ΑΕΠ και απώλειες εσόδων, λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών», είπε και εκτίμησε ότι η γ’ αξιολόγηση που θα ακολουθήσει ,θα πρέπει να κλείσει σε  ασφυκτικά γρήγορο χρόνο.

«Το Eurogroup μείωσε την αβεβαιότητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά δεν την εξάλειψε», ανέφερε απ την πλευρά του ο συντονιστής του Γραφείου Πάνος Καζάκος.