X

Στουρνάρας προς Μαξίμου: δείξτε ευελιξία και κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση

«Όρος επιβίωσης η παραμονή της χώρας στο ευρώ» τόνισε με έμφαση, μιλώντας στην ΓΣ της ΤτΕ.

Ant1news

«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο η χώρα και η εθνική οικονομία να βουλιάξουν σε ένα πλήθος  αβεβαιοτήτων αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έκρουσε προς το Μαξίμου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση της Τράπεζας. 

Ο Γιάννης Στουρνάρα στέλνοντας σαφές μήνυμα στο Μαξίμου, αλλά και προς τους δανειστές, ζήτησε ευελιξία στην διαπραγμάτευση, καθώς μόνο έτσι, όπως είπε, «μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». 

Ο Διοικητής της ΤτΕ τόνισε εμφατικά την δέσμευση για παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας με νόημα «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ συνιστά όρο επιβίωσης».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το πρόγραμμα στήριξης θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι «οι επιδόσεις του 2016 αποκαλύπτουν τις προοπτικές της οικονομίας» και εκτιμώντας ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση έγκαιρης κατάληξης σε συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση.

 

Απαριθμώντας τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της χώρας, αναφέρθηκε:

  • Στην άμεση θετική κατάληξη της β’ αξιολόγησης
  • Στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
  • Στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία σε μια σειρά προκλήσεων, αναφέροντας:

  • Το ασταθές διεθνές περιβάλλον
  • Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος
  • Η αναβλητικότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπεροφορολόγηση»

Αναφερόμενος στην δημοσιονομική πολιτικής, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει σταδιακά να αρθεί η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, λόγω της οποίας επιτεύχθηκε υπερκάλυψη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016. 

«Το ακολουθούμενο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.