X

Έκκληση Στουρνάρα για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης

Αν καθυστερήσει κι άλλο η διαπραγμάτευση θα θέσουμε σε κίνδυνο τους στόχους τους 2017, είπε ο διοικητής της ΤτΕ. Τι είπε για αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά.

Ant1news

Ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση καθώς τα πρώτα αρνητικά σημάδια στην οικονομία είναι πλέον ορατά.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμα σε τοίχο, αλλά ως ΤτΕ ενθαρρύνουμε την Κυβέρνηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την αξιολόγηση, αν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους μας», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο capital.gr, απέδωσε την ύφεση που παρατηρήθηκε το Δ’ τρίμηνο του 2016 στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων και προειδοποίησε ότι αν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί επί μακρόν θα θέσει σε κίνδυνο τους οικονομικούς στόχους και του 2017.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η εμπλοκή οφείλεται σε μια σειρά διαφωνιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, σε μια σειρά θέματα όπως τα εργασιακά, το ενεργειακό και η μείωση των συντάξεων.

Ο διοικητής της ΤτΕ, έδωσε μια διαφορετική διάσταση στο ζήτημα υποστηρίζοντας ότι από την αρχή της κρίσης έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης και απομένει μόνο ένα 10% από αυτά που οφείλουμε να κάνουμε για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Κατά συνέπεια δεν αξίζει να θέσουμε σε κίνδυνο τους στόχους έχοντας να διανύσουμε μια τόσο μικρή απόσταση σε σχέση με τα όσα έχουμε κάνει ήδη.

Σε ότι αφορά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης ο κ. Στουρνάρας είπε ότι σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό και τη μείωση των συντάξεων θα πρέπει να επιλέξουμε αν προτιμάμε να λύσουμε το Ασφαλιστικό με μείωση των συντάξεων ή με αύξηση των εισφορών.

Για τη μείωση του αφορολόγητου, όπως είπε, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα συνοδεύεται με μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα είχαν θετικό αντίκτυπο και τέλος σε ότι αφορά τη διελκυστίνδα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δανειστές για τα εργασιακά, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να χάσουμε το στοίχημα … της ανταγωνιστικότητας.