X

Παπακωνσταντίνου: Θα γινόμασταν βομβιστές αυτοκτονίας αν λέγαμε όχι στο πρώτο μνημόνιο

Ο πρώην υπουργός μίλησε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος παρά τα νέα μέτρα.

Ant1news

Θα γινόμασταν βομβιστές αυτοκτονίας αν λέγαμε «όχι» στο πρώτο μνημόνιο ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Realfm 97,8.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν λέγαμε, πριν μπούμε στο πρώτο μνημόνιο, ότι δεν το υπογράφουμε αν δεν «κουρευτεί» το χρέος ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Η γνωστή λογική του “βομβιστή αυτοκτονίας”. Είδαμε τι καλά που δούλεψε αυτή η λογική το 2015, πάρα πολύ ωραία. Που το 2015 είχαμε και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το 2010 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. Αυτοί οι “βομβιστές αυτοκτονίας” εκ του ασφαλούς να’ ρθουν να μου πούνε ποιος θα πλήρωνε μισθούς και συντάξεις το 2010».

Ο πρώην υπουργός μίλησε και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Αυτό είναι κομμάτι της ιστορικής κατάθεσης και μη ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τη Γερμανία. Φέρτε εδώ πέρα κάποιον Γερμανό να τον ρωτήσετε: Γιατί μπήκε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Και θα σας απαντήσει: Όχι επειδή το ήθελε η Γερμανία, επειδή το ήθελε η Άγκελα Μέρκελ. Διότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο κ. Σόιμπλε, μαζί με σύσσωμο το Eurogroup, μαζί με τον κ. Τρισέ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλοι μαζί, λέγαμε δεν θέλουμε το ΔΝΤ, θέλουμε αμιγώς ευρωπαϊκή λύση».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έκλεισε τον διακόπτη» όταν στο τέλος του 2014 υπήρξε «φως» για την Ελλάδα. «Βρισκόμαστε ξανά εκεί που ήμασταν πριν δύο χρόνια και προσπαθούμε να ξαναβρούμε το φως. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει φως», επισήμανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα με τα νέα μέτρα που έρχονται για το 2019 και το 2020 ο πρώην υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.