X

Παπαδημητρίου: οι προβλέψεις του ΔΝΤ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα

"Πυρά" στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ. Τι απαντά ο υπουργός Οικονομίας που μεταβαίνει στις ΗΠΑ για την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου.

Ant1news

Απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης για την πορεία της οικονομίας και την έκθεση του ΔΝΤ, που μιλά για κενό 2,7 δις το 2018, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, που μεταβαίνει στις ΗΠΑ για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ έχει προβλέψει παταγωδώς αποτελέσματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του, λέγοντας παράλληλα ότι το Ταμείο πέφτει έξω…

Αφορμή στάθηκε η επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη. «Διαβάσαμε όλοι τις προβλέψεις του ΔΝΤ που αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη από το 2,8% στο 2,2 %, αιτία είναι η καθυστερήσεις της κυβέρνησης και αυτό δεν σας το λέει η ΝΔ αλλά οι πάντες», είπε η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ.

Και το ΠΑΣΟΚ όμως άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα. "Η κυβέρνηση είναι «στον κόσμο της». Τα κυβερνητικά σχόλια για την έκθεση του ΔΝΤ είναι προκλητικά γιατί αποσιωπούν όσα δεν τη συμφέρουν. Με non paper φλυαρούν επί όλων των δημοσιονομικών μεγεθών και αποσιωπούν την πρόβλεψη του ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2018 που σημαίνει «μέτρα μέτρα μέτρα»" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη "είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες και φυσικά αποσιωπώνται". "Η κυβέρνηση είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και για αυτό όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο το καλύτερο" καταλήγει η ανακοίνωση του τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

 

Στο ίδιος μήκος κύματος και το Ποτάμι. «Η κυβέρνηση, με ένα από τα γνωστά της non paper, επαίρεται για την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από την πρόβλεψη του 0,5% (στο 3,3%), των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και ισχυρίζεται ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018. Παραβλέπει όμως το γεγονός ότι τα πλεονάσματα αυτά προέρχονται από την υπερφορολόγηση των πολιτών και τον στραγγαλισμό της οικονομίας με την αφαίρεση επιπλέον περίπου 6 δισ. από την αγορά» τονίζεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού, το οποίο προσθέτει:

«Δυστυχώς για το 2017 ουδείς πλέον, πλην της ίδιας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, προβλέπει ότι θα πιαστούν οι αναπτυξιακοί στόχοι για 2,7% που αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μέτρων που συζητούνται. Άρα ο φαύλος κύκλος ύφεσης-μέτρων θα διαιωνίζεται. Η ανάπτυξη -που είναι ο μόνος τρόπος για τη μείωση της ανεργίας και για την αύξηση του πλούτου- δεν είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιμένουν να στύβουν όσους έχουν απομείνει να παράγουν. Αλλά κι αυτοί πόσο θα αντέξουν να πληρώνουν;»

Νωρίτερα και ο Σταύρος Θεοδωράκης μέσω Twitter σχολίασε την έκθεση του ΔΝΤ:

 

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Οικονομίας σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου και των επιμελητηρίων προανήγγειλε σειρά αλλαγών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Όπως είπε, το υπουργείο σκοπεύει να διευκρινίσει ότι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, θα μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό, εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών. Επίσης, θα εισαχθεί απλοποιημένη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης για ορισμένες υποθέσεις, ενώ σε ότι αφορά στην αναστολή της διαδικασίας του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, είπε πως προτίθεται  να τη συνδέσει χρονικά, όχι με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές, αφού δηλαδή έχει προηγηθεί ο έλεγχος της πληρότητας της αίτησης. Τέλος, να διευρυνθούν οι εργασίες που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών.