X

Ντομπρόβσκις: Μια ισχυρή ΕΕ χρειάζεται ένα ισχυρό ευρώ

Τι αναφέρει σε άρθρο του για το μέλλον της Ευρώπης. "Το ευρώ θα πρέπει να παραμείνει προσβάσιμο σε όλες τις χώρες της ΕΕ" τονίζει.

Ant1news

Στο μέλλον της ΕΕ αναφέρεται σε άρθρο του στην ιστοσελίδα capital.gr ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, καθώς και για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Βάλντις Ντομπρόβσκις

Όπως γράφει ο ίδιος «πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με ορισμένες βασικές αρχές. Η μείωση των κινδύνων στο σύστημα και ο ευρύτερος επιμερισμός των κινδύνων αυτών πρέπει να συμβαδίζουν. Το ευρώ θα πρέπει να παραμείνει προσβάσιμο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, έτσι ώστε μια περαιτέρω ολοκλήρωση μεταξύ των μελών να μην θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της ενιαίας αγοράς. Θα πρέπει, επίσης, να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λογοδοσία κατά τη λήψη των αποφάσεων.»

Διαβάστε όλο το άρθρο του

Υπό το φως των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει ευρεία συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ.

Το ευρώ καταλαμβάνει μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης. Με την πάροδο των ετών, η οικονομική και νομισματική ολοκλήρωση μας έκανε ισχυρότερους. Σήμερα το ευρώ χρησιμοποιείται από 340 εκατομμύρια Ευρωπαίους σε 19 κράτη μέλη. Είναι το δεύτερο πλέον χρησιμοποιούμενο νόμισμα στον κόσμο. Έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών και έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας για τους περισσότερους Ευρωπαίους. 

Όμως η χρηματοπιστωτική κρίση, αν και ξεκίνησε από αλλού και για διαφορετικές αιτίες, υπογράμμισε τις αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο δημιουργήσαμε το ευρώ. Η παρατεταμένη κοινωνική κρίση σε πολλά κράτη μέλη υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στις επιδόσεις του ευρώ. Αφότου ξέσπασε η κρίση πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να καλυφθούν ορισμένα κενά και ελλείψεις στον σχεδιασμό του ευρώ. Ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από μια ολοκληρωμένη και ανθεκτική Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Επιπλέον, η επίτευξη προόδου αποδείχθηκε δύσκολη, λόγω των διαφορετικών απόψεων και θέσεων. Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε έγγραφο προβληματισμού για την απεμπλοκή αυτής της συζήτησης και την οικοδόμηση ευρείας πολιτικής συναίνεσης – ενός κοινού οράματος – για το ευρώ. 

Πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με ορισμένες βασικές αρχές. Η μείωση των κινδύνων στο σύστημα και ο ευρύτερος επιμερισμός των κινδύνων αυτών πρέπει να συμβαδίζουν. Το ευρώ θα πρέπει να παραμείνει προσβάσιμο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, έτσι ώστε μια περαιτέρω ολοκλήρωση μεταξύ των μελών να μην θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της ενιαίας αγοράς. Θα πρέπει, επίσης, να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λογοδοσία κατά τη λήψη των αποφάσεων.

Με βάση τις εν λόγω αρχές, θα μπορέσουμε να καθορίσουμε βασικούς τομείς δράσης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και να προτείνουμε διάφορες επιλογές για την τόνωση της συζήτησης.

Ένα πλήρως ολοκληρωμένο και ασφαλές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι θεμελιώδους σημασίας. Έχουμε ήδη βελτιώσει την εποπτεία των τραπεζών καθώς και τους κανόνες και τους μηχανισμούς για τη διαχείριση των προβλημάτων τους. Με βάση την αφετηρία αυτή, πρέπει να ολοκληρώσουμε την Τραπεζική Ένωση με τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη μείωση των κινδύνων, περιλαμβανομένης πρόσφατα προταθείσας νομοθεσίας και στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και με την ανάπτυξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων και μηχανισμού στήριξης για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.  Παράλληλα πρέπει να επιταχύνουμε την υλοποίηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η οποία θα δημιουργήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τις εταιρείες μας και θα επιμερίσει τον κίνδυνο μέσω ιδιωτικών διαύλων.

Μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική και δημοσιονομική ένωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενίσχυση στοιχείων του συντονισμού της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, διασφαλίζοντας ότι όλες οι χώρες θα ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Θα μπορούσε επίσης να συνεπάγεται τη βελτίωση της χρηματοδοτικής στήριξης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θα μπορούσε επιπλέον να εξεταστεί η δημιουργία λειτουργίας μακροοικονομικής σταθεροποίησης για τη ζώνη του ευρώ, ώστε να παρέχεται συνδρομή στις χώρες όταν πλήττονται από μεγάλους οικονομικούς κλυδωνισμούς τους οποίους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να επιτευχθεί αυτό, για παράδειγμα με τη δημιουργία  Ευρωπαϊκού Συστήματος Προστασίας των Επενδύσεων για τη διασφάλιση των επενδύσεων σε περιόδους εξάντλησης των εθνικών πηγών χρηματοδότησης. Η λύση που θα επιλεγεί δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί σε μόνιμες μεταβιβάσεις μεταξύ χωρών ούτε σε μονομερείς μεταβιβάσεις, ούτε να υπονομεύει τα κίνητρα για τη διαμόρφωση υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.

Τέλος, θα πρέπει να προσαρμόσουμε περαιτέρω τις πολιτικές διαδικασίες μας. Η ενίσχυση της οικονομικής ολοκλήρωσης οδηγεί στην πολιτική ολοκλήρωση. Συνεργαζόμαστε όλο και στενότερα, σε όλα τα επίπεδα, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις εθνικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια, καθώς και με τους κοινωνικούς εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη. 

Το ενιαίο νόμισμα είναι ένα από τα πλέον απτά επιτεύγματα της Ευρώπης. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό νομισματικό εγχείρημα. Σχεδιάστηκε ως υπόσχεση ευημερίας. Για να διασφαλιστεί η υπόσχεση αυτή για τις μελλοντικές γενιές, πρέπει να έχουμε το θάρρος να εργαστούμε για την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος τώρα.