X

Μπαρόζο: το Grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι

Όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα, υποστηρίζει. Ήταν απαίτηση της Γερμανίας, τόνισε, η ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ant1news

«Το Grexit δεν έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι, καθώς όλα εξαρτώνται από το τι θα κάνει η Ελλάδα», υποστήριξε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Concordia που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 6-7 Ιουνίου 2017.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πλέον μη εκτελεστικός Πρόεδρος της Goldman Sachs International, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Αθήνα. Επεσήμανε ότι, σύμφωνα και με την άποψη που επικρατεί στην Ευρώπη, η επόμενη Κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μπαρόζο είπε πως ήταν απαίτηση της Γερμανίας η ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Κομισιόν, όπως είπε, δεν υποδέχθηκε θετικά αυτήν την πρόταση, αλλά τελικά συμφώνησε.

 

Παραδέχθηκε ότι η πιο δραματική στιγμή για την ελληνική κρίση ήταν στη Σύνοδο των Καννών το 2011, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε την ιδέα δημοψηφίσματος. Θυμήθηκε, επίσης, πως τον Ιούνιο του 2012 κάλεσε τους επικεφαλής οικονομολόγους ευρωπαϊκών και αμερικάνικων τραπεζών και τους ρώτησε εάν πιστεύουν ότι Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Όλοι εκτός από έναν τραπεζίτη, απάντησαν πως μέχρι τα τέλη του 2012 η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη, και όμως «έκαναν λάθος», όπως σημείωσε.

Για το αν το Grexit είναι “εκτός κάδρου” δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται από το τι θα κάνει η Ελλάδα. Υπάρχουν κάποιοι που δηλώνουν ότι θα πλήρωναν την Ελλάδα να φύγει από την Ε.Ε. και δεν είναι μόνο η Γερμανία, καθώς υπάρχουν και πιο σκληρές απόψεις, σύμφωνα με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.