X

Ντράγκι: όχι “αποσπασματικά” η έξοδος στις αγορές

«H έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής» δήλωσε ο Ντράγκι.

Ant1news

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν πρέπει να γίνει "αποσπασματικά" αλλά να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, που περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, έστειλε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι.

"Η συνετή εφαρμογή του προγράμματος και η αξιοπιστία είναι σημαντικά για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες γι' αυτό", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι προσφέροντας "στήριξη" στον Γιάννη Στουρνάρα για τις πρόσφατες δηλώσεις του, σχετικά με το πότε πρέπει να βγει η χώρα στις αγορές.

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναγνώρισε ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην οικονομία, όμως υπογράμμισε ότι προέχει η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το οποίο ως γνωστόν ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Και συμπλήρωσε ότι η έξοδος στις αγορές θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το εγχείρημα θα έχει συνέχεια.

Παράλληλα, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές και το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Νωρίτερα ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE), εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία της ευρωζώνης επιδεινωθούν. Ο ίδιος επανέλαβε ότι μια διευκολυντική νομισματική πολιτική παραμένει αναγκαία για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις. Όπως επισήμανε ο κ. Ντράγκι, η ισχυρότερη ανάπτυξη δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε πιο ισχυρές πληθωριστικές δυνάμεις, με τον υποκείμενο πληθωρισμό να παραμένει υποτονικός.

Εν τω μεταξύ, για την «κατ’αρχήν έγκριση» της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.