X

Ρέγκλινγκ: Πρόθυμη για νέα ελάφρυνση χρέους η ευρωζώνη

Η χώρα μπορεί να γίνει success story αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμά ο επικεφαλής του ESM και επισημαίνει πως αν χρειαστεί θα γίνει νέα ελάφρυνση χρέους.

Ant1news

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένας «success story», αν η κυβέρνηση μείνει πιστή στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιλέγει μέσω της Frankfurter Allgemeine Zeitung να απαντήσει σε όσους λένε ότι δεν έχει γίνει τίποτα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι προσβολή για τον ελληνικό λαό, που υπέφερε μειώσεις μισθών και συντάξεων που θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες».

Παράλληλα στο άρθρο του αντικρούει «γερμανικά» επιχειρήματα ότι κάνει «κεφαλαιακές μεταβιβάσεις» και πως λειτουργεί «εκτός νόμου» και υπεραμύνεται του ρόλου του ESM ενώ υπενθυμίζει τις αποφάσεις του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου.

Σημειώνει ακόμη ότι αν δεν υπήρχαν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είχαν πιθανότατα βγει εκτός ευρώ σε μια χαοτική κατάσταση που θα δημιουργούσε ρίσκα μετάδοσης για την ακεραιότητα του ευρώ.

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» και αναφέρει ότι η χώρα είχε τα μεγαλύτερα προβλήματα και την πιο αδύναμη διοίκηση. Για αυτό το λόγο συνεχίζονται οι προσπάθειες σταθεροποίησης, ακόμη και κατά την έβδομη χρονιά του προγράμματος.

Μετά την πιο πρόσφατη εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ, ο ESM έχει εκταμιεύσει συνολικά πάνω από 39 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος το 2015. Σε συνδυασμό, οι δύο μηχανισμοί κρίσης έχουν εκδώσει έκτακτα δάνεια άνω των 181 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ανέφερε ο Ρέγκλινγκ. Ο ESM και ο EFSF έχουν περίπου το 51% του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ το πρόγραμμα του ESM θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις των δανείων θα παραμείνουν ξεκάθαρα κάτω του μέγιστου ποσού των 86 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος, επεσήμανε.

Ο επικεφαλής τόνισε πως στη Γερμανία ακούγεται διαρκώς ότι τίποτα δεν έχει γίνει στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος. «Αυτό είναι προσβολή στον ελληνικό λαό, που έχει υποστεί μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η δημοσιονομική πρόοδος είναι «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη». Το 2009, το έλλειμμα ήταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ, ενώ το 2016 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα προϋπολογισμού στο 0,7%, δηλαδή περίπου το ίδιο με τη Γερμανία.

Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε ο Ρέγκλινγκ. Το πιο σημαντικό από αυτά τα μέτρα ήταν οι αλλαγές στην ελληνική δημόσια διοίκηση -η οποία μετρά αυτή τη στιγμή κατά ένα τέταρτο λιγότερο προσωπικό- και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και στον τραπεζικό τομέα. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις εξηγούν το γιατί η Ελλάδα αναδείχθηκε σε «μεταρρυθμιστική πρωταθλήτρια» αρκετές φορές στις μελέτες του ΟΟΣΑ, σημείωσε.