X

Στην αντεπίθεση η Αχτσιόγλου για τα εργασιακά

Η υπουργός Εργασίας απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης και απέρριψε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι χωρίς αντίκρισμα.

Ant1news

«Για εμάς πίσω από κάθε μια από τις ρυθμίσεις, υπάρχουν πραγματικές ιστορίες εργαζομένων και πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που παίρνουμε θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους».  Με αυτά τα λόγια η Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, χαρακτηρίζοντας το ως το πιο «αμιγώς προστατευτικό» νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, απέρριψε ότι οι ρυθμίσεις του είναι χωρίς αντίκρισμα και επιτέθηκε στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για «διάλυση» των μισθών. Ομολόγησε ωστόσο, πως επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε περαιτέρω –κατά 11 ευρώ- ο κατώτατος μισθός μερικής απασχόλησης.

«Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε ένα φρένο, αυτή την στιγμή οι μισθοί σταθεροποιούνται. Παρουσιάζεται μια αύξηση στους μισθούς σε βάση τα στοιχεία του τριμήνου ενώ και  η ανεργία από 26,8% που την παράλαβε την έχουμε φτάσει στο 21%. Εσείς εξομοιώσατε τον κατώτερο μισθό με αυτό τον κατώτερο της μερικής απασχόλησης», είπε.

Ωστόσο, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί «συρραφή αόριστων και προχειρογραμμένων διατάξεων με πολιτική σκοπιμότητα» για να εξηγήσει πως «η κυβέρνηση καθώς οδεύει προς την ΔΕΘ, επιδιώκει να βάλει πολιτικά επιχειρήματα στο καλάθι του Τσίπρα».

Εξάλλου, σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ η κα Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η πλήρης εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, η σταδιακή αναστήλωση ενός πλαισίου προστασίας που διαλύθηκε την περίοδο 2010-2014 αποτελούν βασικούς στόχους αυτής της κυβέρνησης. «Και στο βαθμό που έχουμε τον χώρο και τη δυνατότητα, θα το κάνουμε. Στον βαθμό που έχουμε τον χώρο, παρεμβαίνουμε δραστικά υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί υποχρέωση απέναντι στους θεσμούς αλλά «υποχρέωση μας και πρωτοβουλία δικιά μας να προχωρήσουμε σε αυτές τις ρυθμίσεις» για την καλύτερη θωράκιση αυτονόητων εργατικών δικαιωμάτων. Ανέφερε ότι πολλές από τις ρυθμίσεις προέκυψαν και από τις επαφές με τους εργαζόμενους, με τα εργατικά κέντρα και ότι πολλά από αυτά τα θέματα είναι πάγια και δίκαια αιτήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που είναι δίκαια και έπρεπε να λυθούν.