X

“Αποστρατεία” Σόιμπλε μέσω … Bundestag;

Γιατί πιέζεται από πολιτικούς φίλους και αντιπάλους να “μετακομίσει” στην Προεδρία της Βουλής. Τι λέει ο ίδιος για το μέλλον, μετά από 45 χρόνια στην πολιτική.

Ant1news

Υψηλόβαθμα στελέχη του συντηρητικού κόμματος πιέζουν έντονα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αφήσει το Υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει Πρόεδρος της Bundestag, για να βάλει την σφραγίδα του στην επόμενη γερμανική Βουλή, που θα περιλαμβάνει και το ακροδεξιό κόμμα. 

Ο Σόιμπλε κατέχει τη θέση του Υπουργού Οικονομικών από το 2009, αλλά μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, οπότε οι Συντηρητικοί της Μέρκελ έχασαν πολλές ψήφους από το ακροδεξιό ΑfD, υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν θα μπορέσει να κρατήσει το πόστο του. Το AfD κατάφερε να γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στη Βουλή της Γερμανίας μετά από 50 και πλέον χρόνια. 

«Δεδομένης της νέας κατάστασης στη Βουλή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν, από κάθε άποψη, ακριβώς εκείνο το είδος της κοινοβουλευτικής αρχής που θα μας έκανε καλό τώρα», δήλωσε στο Reuters ο Αρμιν Σούστερ, , ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής για τους Συντηρητικούς.  

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel (CDU), αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο Β. Σόιμπλε Πρόεδρος της Bundestag, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν πολύ σημαντικό, λόγω του AfD και του κλίματος στη Βουλή».

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως, που είναι μέλος των Συντηρητικών από το 1972, αρνείται να συζητήσει οτιδήποτε για το μέλλον του μετά τις από τις εκλογές.