X

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για γρήγορες συντάξεις προανήγγειλε ο Πετρόπουλος

Ο Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραποίηση στοιχείων που αγγίζει τα όρια της λαθροχειρίας. Τι απαντά ο Πετρόπουλος.

Ant1news

Σε 188 εκατ. ευρώ ανέρχεται το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ τον προηγούμενο μήνα με τον Τάσο Πετρόπουλο να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το 2017 θα κλείσει με ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα. Ο υφυπουργός Εργασίας προανήγγειλε δε, νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση στη χορήγηση συντάξεων αλλά και για την απαλλαγή κατηγοριών ασφαλισμένων που χρεώνονται με άδικες ασφαλιστικές εισφορές.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπή για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε πως μέσα στο 2017 καταβλήθηκαν 1,5 δις ευρώ σε πρόσθετες παροχές, ενώ για το διάστημα από 1/1/2015 έως τις 31 Αυγούστου 2017 εκδόθηκαν 510.365 κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και εφάπαξ.

Τόνισε πως όλες οι παράμετροι δείχνουν ότι η εξέλιξη και η προοπτική του ΕΦΚΑ είναι θετική και πρόσθεσε πως στο τέλος του Δεκεμβρίου οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 163.000 και σήμερα –όπως είπε- είναι κάτω από 100.000, ενώ υπήρξαν και 57.000 περιπτώσεις που περίμεναν εφάπαξ από τον Σεπτέμβριο του 2013.

«Προς απογοήτευση των προφητών της αντιπολίτευσης ο ΕΦΚΑ δεν κατέρρευσε, είχαμε πλεόνασμα 188 εκατ. τον προηγούμενο μήνα και θα κλείσουμε την χρονιά με ακόμη μεγαλύτερο πλεονάσματα και θα το επιβεβαιώσουμε και αυτό», ανέφερε προκαλώντας αντιδράσεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση μεθοδευμένα ή όχι έχει σταματήσει τη ροή απονομής συντάξεων σε σχέση με σκοπό να εμφανίσει πλεονάσματα», είπε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παραποίηση των στοιχείων που αγγίζει τα όρια της λαθροχειρίας. «Η κυβέρνηση έδωσε 200.000 fake συντάξεις», είπε, ενώ και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Εύη Χριστοφιλοπούλου αμφισβήτησε τα στοιχεία Πετρόπουλου, λέγοντας ότι δεν έχει εκδοθεί καμία επικουρική σύνταξη, ενώ επικρατεί χάος με τις συντάξεις χηρείας.

Απαντώντας στον Γιάννη Βρούτση ο Τ. Πετρόπουλος απέρριψε τις αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για νοικοκυρεμένη δουλειά που γίνεται για να υπάρξει στο τέλος σωστός προϋπολογισμός  δαπάνης. «Αντί να δείτε αυτό ως θετικό, μιλάτε περί δήθεν πειράγματος των στοιχείων», είπε.