X

Χουλιαράκης: αναγνωρίζουμε πως η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη

Κάνοντας μια αντιπαραβολή με το πρόγραμμα της ΝΔ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό, πειστικό αφήγημα εξόδου από την κρίση...

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η δήλωσή του για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης επιχείρησε στη Βουλή ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην επιτροπή Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, αναγνώρισε πως η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη και πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

«Κι εμείς φορολογήσαμε αλλά υποσχόμαστε ότι μεσοπρόθεσμα θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές», επεσήμανε και πρόσθεσε πως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η προστασία των αδύναμων μέσω των νέων εργαλείων κοινωνικής πολιτικής, όπως το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, η επέκταση του οικογενειακού επιδόματος και η αύξηση των σχολικών συσσιτίων.

Κάνοντας μια αντιπαραβολή με το πρόγραμμα της ΝΔ, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό, πειστικό αφήγημα εξόδου από την κρίση» και πως «δεν υπάρχουν θαύματα και εύκολες λύσεις». Απευθυνόμενος μάλιστα, στα έδρανα της ΝΔ είπε πως η διαφορά είναι ότι η προσαρμογή που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι πιο ήπια και εμπεριέχει πιο δίκαιη κατανομή του βάρους.

«Ποιες δαπάνες θα μειώνατε; Το κόστος της μείωσης της φορολογίας που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης πλησιάζει τα 4 δις. ευρώ. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν υπάρχει χώρος συμπίεσης των δαπανών. Εγώ διαφωνώ. Υπάρχει περιθώριο αλλά σε καμία περίπτωση 4 δις. ευρώ. Πού θα βρεθεί λοιπόν ο (δημοσιονομικός) χώρος;», διερωτήθηκε.