X

Ο Μάριο Σεντένο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Μάριο Σεντένο ήταν το φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Γιατί ο Σόιμπλε τον χαρακτήρισε "Ρονάλντο".

Ant1news

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας. Ο Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

Νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, "κάρφωσε" πρόωρα τον διάδοχό του! Συγκεκριμένα, δήλωσε πως το πιο δύσκολο έργο που θα πρέπει να επιτύχει ο νέος πρόεδρος είναι να κρατήσει το Eurogroup ενωμένο. O απερχόμενος πρόεδρος αναφέρθηκε στον διάδοχό του κατονομάζοντας τον Μάριο Σεντένο... Όταν όμως συνειδητοποίησε την γκάφα του έσπευσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα... «Είπα Μάριο Σεντένο; Παρακαλώ μην το μεταφέρετε ως δήλωσή μου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο 50χρονος Σεντένο είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρα επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και η Λισαβόνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Οι επιδόσεις του Σεντένο είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε "Ρονάλντο του Eurogroup" από τον γνωστό Πορτογάλο ποδοσφαιριστή.

Έχει τιμηθεί με βραβεία Οικονομίας και είναι απόφοιτος Οικονομικών με μεταπτυχιακό σε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό Οικονομικών από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Διαβάστε ακόμα:

Μάριο Σεντένο: ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup