X

Τσακαλώτος: έως το τέλος Απριλίου παρουσιάζουμε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης

Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις προσεχείς μέρες, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ant1news

Η τέταρτη αξιολόγηση της Ελλάδας, η ελάφρυνση του χρέους και η μετά το πρόγραμμα διάσωσης εποχή, αποτελούν τα κομμάτια ενός παζλ που θα συμπληρωθούν μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο, πριν να λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις προσεχείς μέρες», διαβεβαίωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε εκπλήξεις μετά το τέλος του προγράμματος, θέλουμε να γνωρίζουμε τα επόμενα βήματα», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έως το τέλος Απριλίου παρουσιάζουμε το δικό μας στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο δίνει τις βασικές προτεραιότητες ώστε να προχωρήσουμε μπροστά, κάτι πολύ σημαντικό για την Κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρή αξιοπιστία τα τελευταία δύο χρόνια. Το ενδεχόμενο μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα μπορούσε να λειτουργήσει αντίθετα, δίνοντας το λάθος σήμα στις αγορές», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Τα προαπαιτούμενα που “φρέναραν” την εκταμίευση της δόσης

Μετά τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και αφού εκπληρωθούν τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία «φρέναραν» την έγκρισή της από το χθεσινό Eurogroup.

Η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό και η ανεμπόδιστη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είναι τα δύο ζητήματα εξαιτίας των οποίων εκκρεμεί η δόση.

«Υπάρχει ισχυρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα δύο προαπαιτούμενα, τα οποία είναι εκτός του ελέγχου της», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ είχε προηγηθεί ένταση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζας, Μάριο Ντράγκι.