X

Αισιοδοξία Καραμούζη για την έκβαση των stress tests

Ποια είναι τα τρία ζητήματα που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤ και της Eurobank, θα επηρεάσουν άμεσα το τραπεζικό σύστημα.

Ant1news

Αισιόδοξος όσον αφορά στην έκβαση των stress tests εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Υπενθυμίζοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2015, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι οι μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι αρκετά καλύτερες, οι μικροοικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί και η αρχική θέση των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια είναι αρκετά βελτιωμένη, ενώ και το αρχικό επίπεδο των NPEs είναι μειωμένο κατά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.

Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, της τάξης των 4 δισ. ευρώ, έτσι σε τριετή βάση θα έχουν 12 δισ. ευρώ ως επιπλέον “μαξιλάρι”, πριν επηρεαστούν τα κεφάλαια από επιπλέον προβλέψεις. Συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες έχουν σημαντικές εγγυήσεις για τα “κόκκινα” δάνεια, κυρίως από το real estate και το 4ο τρίμηνο όλες οι τράπεζες θα δείξουν σημαντικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό NPEs και NPLs.

 

Τα παραπάνω, τόνισε ο κ. Καραμούζης, δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα, ωστόσο υπάρχει η αίσθηση ότι οι τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση, όπως και η θέση της χώρας. «Θα αναφέρω έναν αριθμό: το καλοκαίρι του 2015, η εξάρτηση από τον ELA ήταν 86 δισ. και σήμερα 16 δισ. ευρώ», δήλωσε.

Ο Νικόλαος Καραμούζης αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα που θα επηρεάσουν άμεσα το τραπεζικό σύστημα. Πρώτον, η εφαρμογή του IFRS 9, που αναμένεται να έχει αντίκτυπο ύψους 5-5,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαχυθεί σε διάστημα 5ετίας, “οπισθοβαρώς”, δεύτερον η ολοκλήρωση του λεγόμενου Trouble Asset Review (TAR) από τον SSM και τρίτον τα stress tests. Εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης και της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.

 

Ερωτηθείς σχετικά με το σενάριο “προληπτικής γραμμής”, ο κ. Καραμούζης τόνισε πως το σημαντικότερο είναι να γίνει η χώρα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και θα έχει βιώσιμη και ταχύρρυθμη ανάπτυξη. «Όταν θα περάσουμε όλα τα τεστ, stress tests, ανάλυση βιωσιμότητας κτλ. η συζήτηση για την “πιστωτική γραμμή” ή το “μαξιλάρι” δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία», είπε χαρακτηριστικά. «Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο να σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν. Αν συνεχίσουμε να μένουμε με τις δόσεις και να λέμε στις αγορές ότι δεν είμαστε σίγουροι, θα δημιουργήσουμε αβεβαιότητες», συμπλήρωσε.