X

Ρος για 83η ΔΕΘ: Σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας

Στην στενή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ επιικεντρώνεται σε δήλωσή του ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου.

Ant1news

 

Στην στενή συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα , αναφέρεται σε δήλωση του ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, με αφορμή την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα, ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η 83η ΔΕΘ πραγματοποιείται καθώς η ελληνική οικονομία βγαίνει από μια δύσκολη περίοδο και επιστρέφει επισήμως στις παγκόσμιες αγορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται πλάι πλάι με τους Έλληνες συμμάχους, καθώς έχουν γυρίσει σελίδα και ξαναχτίζουν την οικονομία τους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ρος.

«Πιστεύω ότι η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών, αμυντικών και πολιτιστικών δεσμών μας», σημειώνει ακόμα ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου. 

Αναλυτικά η δήλωση του Γουίλμπουρ Ρος: 

"Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Τραμπ δέχτηκε την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες η τιμημένη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (TIF). 

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον Πρόεδρο Τραμπ ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν πολλοί από τους συναδέλφους μας στα Υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας, τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. 

Η συγκεκριμένη ΔΕΘ πραγματοποιείται καθώς η ελληνική οικονομία βγαίνει από μια δύσκολη περίοδο και επιστρέφει επισήμως στις παγκόσμιες αγορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται πλάι πλάι με τους Έλληνες συμμάχους, καθώς έχουν γυρίσει σελίδα και ξαναχτίζουν την οικονομία τους. Η κυβέρνηση Τραμπ εκτιμά την στενή συνεργασία μας και επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς μας.

 

 Το διμερές μας εμπόριο υπερβαίνει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται, και οι επενδυτικές ροές επεκτείνονται επίσης. Οι επενδύσεις των ΗΠΑ προσπάθησαν να διαδραματίσουν αναπόσπαστο ρόλο στην ελληνική οικονομία και θα συνεχίσουν να το κάνουν. 

Είμαι ευτυχής που βλέπω την ExxonMobil να συνεργάζεται με τα Ελληνικά Πετρέλαια για να εξερευνήσουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δυτικά της Κρήτης. Βλέπουμε ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις στα φιλόδοξα σχέδια της Ελλάδας για αγωγούς, επέκταση τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), Μονάδα Πλωτής Αποσκλήρυνσης Αποθήκευσης (FSRU), οι οποίες επίσης βοηθούν την Ελλάδα να διαδραματίσει έναν αυξανόμενο ρόλο ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή. Βλέπουμε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις όπως το έργο του Ελληνικού και τα θαλάσσια περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. 

Η Lockheed Martin συνεργάζεται με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου αεροσκαφών F-16, αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με οικονομικά οφέλη και για τις δύο χώρες. 

Οι σημαντικές εταιρείες των Η.Π.Α. που εργάζονται στην Ελλάδα δεσμεύονται σημαντικά για τα Σχέδια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η Coca-Cola συνεργάζεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης σε ένα σχέδιο Smart Cities για να αλλάξει την ιδέα του πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης την ανακύκλωση και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Cisco παρέχει υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε πρόσφυγες, βοηθώντας την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μία από τις πιο δύσκολες μεταναστευτικές κρίσεις στην παγκόσμια ιστορία.

Το 2017, η Ελλάδα κατατάχθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Ιούνιο, καλωσόρισα μια ισχυρή αντιπροσωπεία ελληνικών εταιρειών 22 ατόμων στην Σύνοδο Επενδύσεων SelectUSA στην Ουάσινγκτον, όπου έμαθαν γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν και να αναπτυχθούν.

 

Aλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Μπορούμε και θα κάνουμε περισσότερα. 

Ο Πρόεδρος Τραμπ με διόρισε ως συμπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας Διμερών Εμπορικών Συναλλαγών και Επενδύσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη. Η ομάδα ιδρύθηκε μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Τραμπ τον περασμένο Οκτώβριο. 

Αυτή η ομάδα εργασίας αποτελεί ουσιαστικό μέρος της κυβέρνησης στον κυβερνητικό στρατηγικό διάλογο που θα επιταχύνουμε τους επόμενους μήνες καθώς εξετάζουμε τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας και των οικονομικών μας σχέσεων. 

Πιστεύω ότι αυτή η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών, αμυντικών και πολιτιστικών δεσμών μας."