X

Κουτεντάκης κατά Χουλιαράκη: δύο τα σενάρια για τις συντάξεις

«Πυρά» κατά της Κυβέρνησης από τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ant1news

Τα βέλη του κατά της Κυβέρνησης και ιδίως του Γιώργου Χουλιαράκη για τον Προϋπολογισμό εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2019, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης είπε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να τεκμηριώνει κάθε θέση που προβάλλει, με αιχμή την συζητούμενη ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής έχει υποχρέωση να καταθέτει την γνώμη του, με την όποια μπορεί ελεύθερα να συμφωνήσει κάποιος ή να διαφωνήσει. Είναι άλλο η διαφωνία και άλλο ο ισχυρισμός ότι το Γραφείο κάνει λάθος, όπως ακούσαμε χθες» επεσήμανε ο κ. Κουτεντάκης.

«Αν η Κυβέρνηση λέει ότι κάπου το Γραφείο κάνει λάθος, οφείλει να το τεκμηριώνει», είπε λάβρος ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, ο οποίος απαντώντας σε όσα είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης ό,τι ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει μόνο ένα σενάριο, αυτό της ακύρωσης των μειώσεων στις συντάξεις, επεσήμανε ότι το προσχέδιο «έχει δύο σενάρια, το ένα με καμία αλλαγή πολιτικής, το δεύτερο ότι θα υπάρξει αλλαγή και δεν θα κοπούν οι συντάξεις.

«Τα σενάρια είναι δύο, αυτό δεν είναι κριτική, δεν το θεωρούμε αρνητικό, και τα μεσοπρόθεσμα έχουν δύο σενάρια, σενάρια βάσης και σενάρια με παρεμβάσεις, αυτή είναι η αποτύπωση», προσέθεσε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, συμπληρώνοντας ό,τι «και στα δύο σενάρια το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι εντός στόχων και άρα δεν τίθεται ζήτημα από δημοσιονομικής πλευράς, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν, κάποιες ομάδες κερδίζουν και κάποιες χάνουν».

Αργότερα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ανακοίνωσε:

“Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει τη θεσμική υποχρέωση να εκφράζει ανεξάρτητη γνώμη για τη δημοσιονομική πολιτική και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Με τη γνώμη αυτή μπορεί ελεύθερα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς. Όμως ο ισχυρισμός ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή «κάνει λάθος» προϋποθέτει σοβαρή τεκμηρίωση που δεν ακούστηκε στη χθεσινή συζήτηση. 

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 αναφέρει ρητά:

1.  Στον τίτλο του πίνακα 2.1 (σελ. 18) το «Σενάριο βάσης»

2.  Στον τίτλο του πίνακα 2.8 (σελ. 37) το «Σενάριο με ενσωματωμένες τις προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις»

Πρόκειται δηλαδή για δύο σενάρια που παράγουν διαφορετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αυτή είναι άλλωστε η δομή παρουσίασης τόσο των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Στρατηγικής όσο και των Προσχεδίων προϋπολογισμών που καταθέτουν τα κράτη-μέλη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Κατά τα λοιπά η άποψη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019 έχει εκφραστεί με την από 3/10/2018 γνώμη του.”