X

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ξηρό

Κάθε δυνατό μέσο έχει επιστρατεύσει η ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του επικηρυγμένου Χριστόδουλου Ξηρού.

Ant1news



Η αντιτρομοκρατική και όλες σχεδόν οι υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας έχουν τεθεί σε "κόκκινο συναγερμό" προκειμένου να βρουν και να συλλάβουν τον Χριστόδουλο Ξηρό, αλλά και τους επίσης καταζητούμενους για τρομοκρατικές πράξεις Μαζιώτη και Ρούπα.

Τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές αρχές έχουν εντείνει τις έρευνες και το ανθρωποκυνηγητό για να φτάσουν στα ίχνη του "Μανώλη" της "17Ν" και έχουν επιστρατεύσει όλα τους τα "όπλα", ακόμη κι αυτό της επικήρυξης.

Με απόφαση της κυβέρνησης, την Τετάρτη, επικηρύχθηκαν συνολικά με 4 εκατομμύρια ευρώ ο Χριστόδουλος Ξηρός μαζί με τους Μαζιώτη-Ρούπα και τους δολοφόνους των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, τα 4.000.000 ευρώ της αμοιβής μοιράζονται ισόποσα σε αυτούς που θα δώσουν πληροφορίες οι οποίες θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των: Χριστόδουλου Ξηρού, 56 ετών, Νίκου Μαζιώτη, 43 ετών, Παναγιώτας Ρούπα, 45 ετών και των αγνώστων δραστών της διπλής δολοφονίας έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Συλλήψεις, έρευνες και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς τις έρευνες σε όλα τα επίπεδα και σε πολλές περιοχές της χώρας, αναζητώντας στοιχεία που θα "φανερώσουν" το κρησφύγετο του Ξηρού. Στο πλαίσιο των ερευνών τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής κάνουν σαρωτικούς ελέγχους σε σπίτια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου έγιναν ακόμη τρεις συλλήψεις.

Υπό την πίεση του χρόνου και με φόντο τις απειλές του Ξηρού στο βίντεο και την επιστολή του για ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα, έχει στηθεί μία γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση με όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα να σαρώνουν τα πάντα, ενώ έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας σε εκατοντάδες πιθανούς στόχους.

"Σαρώνουν" τα ηλεκτρονικά ίχνη του Ξηρού

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του επεκτείνονται στο διαδίκτυο, με τις αστυνομικές αρχές να περνούν από "κόσκινο" την ανάρτηση και το περιεχόμενο του βίντεο και της προκήρυξης του Ξηρού.

Ειδικοί της ΕΛ.ΑΣ. "σαρώνουν" τα ηλεκτρονικά ίχνη των ψηφιακών αρχείων του Ξηρού προσπαθώντας να ανιχνεύσουν τις κινήσεις του, αλλά και κάθε σχετικό στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα. Από τις αρχές εκτιμάται ότι στο γύρισμα του βίντεο με το τρομοδιάγγελμα ήταν παρόντα κι άλλα άτομα, ενώ εξετάζονται όλα τα σενάρια όσον αφορά στον τρόπο παράδοσης του αρχείου.

Στραμμένο στις έρευνες το βλέμμα των ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει στρέψει την προσοχή του στις έρευνες των ελληνικών αρχών, εκφράζοντας ανησυχίες για τις απειλές του Χριστόδουλου Ξηρού, αλλά και πιέσεις για τον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με δεδομένο ότι ο Ξηρός ήταν βασικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, η οποία σκότωσε 5 υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας, παρακολουθούν στενά την υπόθεση και λαμβάνουν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας φοβούμενες για ένα νέο πιθανό χτύπημα.

Τέλος στις τρομο-άδειες και αυστηροποίηση για τις προφυλακίσεις

Να κλείσει τα κενά και να αυστηροποιήσει το πλαίσιο που διέπει το καθεστώς χορήγησης αδειών σε κρατούμενους, αλλά και τους όρους των προφυλακίσεων, επιχειρεί πλέον η κυβέρνηση, μετά και την απόδραση του Ξηρού.

Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα της χορήγησης αδειών σε τρομοκράτες και σε όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να αυστηροποιηθεί το καθεστώς χορήγησης αδειών, ενώ ζήτησε επίσης αυστηροποίηση για τις προφυλακίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το 2010 ο νόμος είχε γίνει πιο «χαλαρός» και προέβλεπε την προφυλάκιση σε κατηγορούμενο για κακούργημα, το οποίο τιμωρείτο βάσει τον Ποινικού Κώδικα με κάθειρξη από 10 χρόνια έως ισόβια.