X

Μέχρι και στον εαυτό του έκανε αγωγή για να δικαιολογήσει τα κέρδη

Απίστευτη κομπίνα με offshore εταιρεία είχε στήσει ένας 51χρονος επιχειρηματίας για να θησαυρίζει.

Ant1news

Του Μανώλη Ασαριώτη

Ένα απλοϊκό, αλλά ταυτόχρονα ευφυές κόλπο, είχε βρει ένας 51χρονος επιχειρηματίας προκειμένου να θησαυρίζει χωρίς να πληρώνει τους φόρους, που του αναλογούσαν, αλλά και εις βάρος του ΕΣΥ.

Ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος οκτώ οίκων με παραϊατρικά προϊόντα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέστησε μία offshore εταιρεία στην Κύπρο, με σκοπό να υπερτιμολογεί τα προϊόντα, πριν τα πουλήσει σε ελληνικά δημόσια νοσοκομεία.

Όπως διαπίστωσαν τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, ο επιχειρηματίας, ενώ είχε τη δυνατότητα να αγοράζει τα προϊόντα απευθείας από τις εταιρείες παραγωγής, τα αγόραζε από την κυπριακή εταιρεία, που όμως ήταν ιδιοκτησίας του.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα προϊόν -που κόστιζε εκατό ευρώ- το αγόραζε σε αυτήν την τιμή η κυπριακή εταιρεία, η οποία στη συνέχεια το πωλούσε προς την ελληνική περίπου 340 € και η ελληνική με τη σειρά της 400 € σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Έτσι το κέρδος του δεν φαινόταν 300 €, αλλά μόλις 60€. Κατάφερνε με αυτόν τον τρόπο να πληρώνει λιγότερα ποσά στην εφορία, αλλά και λιγότερο ΦΠΑ.

Αυτό, που πρόσεχε πάντα ο επιχειρηματίας, ήταν η τιμή προσφοράς του προς το νοσοκομείο να είναι πάντοτε χαμηλότερη από την ανώτερη επιτρεπόμενη, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών, ώστε να κερδίζει τους διαγωνισμούς και να μην κινεί υποψίες.

Στην τριετία 2008-2010 (περίοδο που ερεύνησε η οικονομική αστυνομία) προϊόντα, που κόστιζαν 8,5 εκατομμύρια ευρώ, εμφάνισε ότι κόστισαν 29 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να γλιτώσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια φόρο εισοδήματος.

Το μοναδικό πρόβλημα, που αντιμετώπισε κάποια στιγμή, είναι ότι η κυπριακή εταιρεία είχε ζήτημα ισολογισμού. Φαινόταν στα έγγραφά της ότι πούλησε τα προϊόντα, αλλά δεν είχε εισπράξει περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ.

Τότε η κυπριακή εταιρεία κατέθεσε αγωγή εναντίον της ελληνικής (και οι δύο ιδιοκτησίας του) και το κυπριακό δικαστήριο -άγνωστο πώς και γιατί- δέχθηκε τον συμβιβασμό και τη διαγραφή του χρέους, αφού ο εκπρόσωπος της ελληνικής εταιρείας επικαλέστηκε την οικονομική κρίση στη χώρας.

Ο 51χρονος συνελήφθη από τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και κατηγορείται για φορολογικά αδικήματα προς το παρόν, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι οι εισαγγελικές αρχές θα διατάξουν περεταίρω έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν, πόσοι και ποιοι άλλοι κρύβονται πίσω από αυτήν την… επιχείρηση.