X

Με 77 κεφάλια λιγότερα η «Λερναία Ύδρα» της παιδικής πορνογραφίας

Στην «τσιμπίδα» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέλη διεθνούς ομάδας που ανταλλάσσουν αρχεία με σκληρό παιδικό πορνογραφικό υλικό.

Ant1news



Του Μανώλη Ασαριώτη

Εβδομήντα επτά διαφορετικούς φακέλους με όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία, την κίνηση των λογαριασμών των ισάριθμων χρηστών, αλλά και τα αρχεία με σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας, που αντάλλαξαν, σχημάτισαν τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε μία επιχείρηση, που διήρκεσε έξι μήνες, οι χάκερ της ΕΛ.ΑΣ εντόπισαν 77 χρήστες-δράστες από 32 διαφορετικές χώρες. Τρεις στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι σε διάφορα κράτη και των πέντε ηπείρων. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι επικεφαλής μίας παγκοσμίου εμβέλειας διαδικτυακής επιχείρησης.

Η επιχείρηση έλαβε την κωδική ονομασία «Hydra» από τη Λερναία Ύδρα, όπως παρομοιάζουν τα κρούσματα παιδικής πορνογραφίας οι αστυνομικοί, καθώς συνεχώς εμφανίζονται καινούργιοι δράστες.

Το έναυσμα για την επιχείρηση δόθηκε με τη σύλληψη ενός 34χρονου ανέργου σε περιοχή της Αττικής, ο οποίος αποδείχθηκε ότι συμμετείχε σε διεθνή ομάδα, που τα μέλη της ανταλλάσσουν αρχεία με σκληρό παιδικό πορνογραφικό υλικό. Τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές άδεια για ανακριτική διείσδυση στο διαδίκτυο, να προσποιηθούν δηλαδή οι αστυνομικοί τους παιδόφιλους, και έτσι κατάφεραν να εντοπίσουν τα 77 μέλη της ομάδας, μεταξύ των οποίων και ο 47χρονος παιδίατρος, που συνελήφθη στα Ιωάννινα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας θεωρείται η τρίτη πιο κερδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Ο τζίρος μόνο για το 2013 υπολογίζεται παγκοσμίως στα 3,5 δις ευρώ.