X

Τους έκλεψαν τα… κλεμμένα ΙΧ για να μην τους καταλάβουν

Εξαμελής σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα, πλαστογραφούσε τα στοιχεία κυκλοφορίας τους και τα πωλούσε σε ανυποψίαστους αγοραστές.

Ant1news



Του Μανώλη Ασαριώτη

Όταν κατάλαβαν ότι ο κλοιός των αστυνομικών σφίγγει γύρω τους, έκλεψαν τα οχήματα που είχαν πουλήσει, στην προσπάθειά τους να εξαφανίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία.

Πρόκειται για δυο ομογενείς από το Καζακστάν, 26 και 27 ετών, οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ αναζητούνται τέσσερις συνεργοί τους, οι δύο επίσης από το Καζακστάν (26 και 28 ετών) και δύο Έλληνες, ένας 36χρονος και μία 22χρονη.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί συνολικά δέκα πέντε 15 περιπτώσεις κλοπής και παραποίησης οχημάτων, που είχαν διαπράξει τα μέλη της ομάδας, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε δεκάδες άλλες ομοειδείς υποθέσεις.

Τα αυτοκίνητα που αφαιρούσαν, επειδή ήταν νέας τεχνολογίας και διέθεταν συστήματα ασφαλείας «IMMOBILISER», χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεσή τους, ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό (εγκεφάλους) και αυτοσχέδια κλειδιά.

Για τη νομιμοποίηση των κλεμμένων αυτοκινήτων, αγόραζαν κατεστραμμένα οχήματα, ιδίας μάρκας και τύπου με τα κλεμμένα και χρησιμοποιούσαν για το σκοπό αυτό τα στοιχεία κυκλοφορίας τους.

Σε περιπτώσεις που τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα δεν ταυτίζονταν πλήρως με αυτά που είχαν αφαιρέσει, σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως στην ύπαρξη ή μη ηλιοροφής κ.ά., με πλαστές βεβαιώσεις εξέδιδαν νέες άδειες κυκλοφορίες, έτσι ώστε να συμπίπτουν τα χαρακτηριστικά τους.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν οχήματα ιδίας μάρκας με τα κατεστραμμένα που είχαν προμηθευτεί, τα ασφάλιζαν και κατήγγειλαν ψευδώς την κλοπή τους, εισπράττοντας σχετικές αποζημιώσεις. 

Στο πλαίσιο των ερευνών, έχουν βρεθεί και κατασχεθεί 8 αυτοκίνητα που είχαν πωληθεί από τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία όπως διαπιστώθηκε είχαν κλαπεί και πλαστογραφηθεί οι αριθμοί πλαισίου τους.

Κατά τη σύλληψη του 26χρονου βασικού μέλους της οργάνωσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με αριθμό πλαισίου το οποίο δεν είναι ταξινομημένο στο όνομά του. Από τον μακροσκοπικό έλεγχο του αυτοκινήτου προέκυψαν εμφανή ίχνη παραποίησης του αριθμού πλαισίου, καθώς επίσης κατασχέθηκε ένα ακόμα αυτοκίνητο για το οποίο ερευνάται το νόμιμο της κυκλοφορίας του.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν χθες το πρωί σε οικίες των εμπλεκομένων βρέθηκε πληθώρα εγγράφων, που αφορούν σε μεταβιβάσεις αυτοκινήτων.