X

Έλληνες χάκερς «μόλυναν» χιλιάδες υπολογιστές στον πλανήτη

Στην κατοχή τους βρέθηκαν περισσότεροι από 26.000 κωδικοί, ακόμα και από e-banking , χωρίς όμως να τους έχουν χρησιμοποιήσει

Ant1news

Του Μανώλη Ασαριώτη

Περισσότερους από 250.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δύο νεαροί Έλληνες, που κατασκεύασαν ένα παράνομο λογισμικό, με την κωδική ονομασία «Lecpetex», το οποίο μοίρασαν σε ανυποψίαστους διαδικτυακούς χρήστες, κυρίως μέσω facebook.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαχειρίστρια εταιρεία της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές δυσλειτουργίες, που προκαλούσε στα υπολογιστικά της συστήματα ο συγκεκριμένος ιός, άλλαξε πολλές φορές την πολιτική απορρήτου της, εισάγοντας ειδικούς μηχανισμούς ασφαλείας για το σύνολο των χρηστών της, με συνέπεια να επηρεάζεται έτσι η συνολική εύρυθμη λειτουργία του δικτύου της.

Ο απόφοιτος και ο φοιτητής πανεπιστημίου πληροφορικής συνελήφθησαν από τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν περισσότεροι από 26.000 κωδικοί, ακόμα και από e-banking , χωρίς όμως να τους έχουν χρησιμοποιήσει.

Θεωρούνται από τους αστυνομικούς ιδιαίτερα ιδιοφυείς και άρτιοι γνώστες προγραμματισμού των υπολογιστών και χρειάστηκαν έρευνες δώδεκα μηνών, προκειμένου να φθάσουν στα ίχνη τους. 

Μεταξύ τους αποκαλούσαν «κουνάβια» τους προσβεβλημένους από τον ιό υπολογιστές, τους οποίους χρησιμοποιούσαν για τους εξής σκοπούς:

  • Στη χρήση της υπολογιστικής ισχύος των μολυσμένων μηχανημάτων (εκατοντάδων χιλιάδων) για την παραγωγή εικονικού διαδικτυακού χρήματος (bitcoin mining). Συγκεκριμένα το κακόβουλο λογισμικό, μετά την εγκατάσταση του, χρησιμοποιούσε τους προσβαλλόμενους ηλεκτρονικούς υπολογιστές,  για να παράγουν ψηφιακά-εικονικά νομίσματα (bitcoin) και
  • Στην υποκλοπή ηλεκτρονικών πορτοφολιών (wallets). Οι δράστες με τη χρήση του ιού, υπέκλεπταν τους κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικών πορτοφολιών τα οποία περιείχαν ψηφιακά-εικονικά νομίσματα (bitcoins) και τα μετέφεραν σε άλλα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους.

Τα διαδικτυακά εικονικά νομίσματα (bitcoins) που συνέλεγαν οι δράστες: α) τα προωθούσαν σε εξειδικευμένες υπηρεσίες μείξης (mixing services), μέσω ειδικού δικτύου (TOR) στο οποίο οι χρήστες του διαδικτύου αποκτούν πρόσβαση μόνο με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό απέκρυπταν τα ίχνη προέλευσης των παράνομων κερδών που είχαν προέρθει από την παραγωγή bitcoins και από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια που είχαν υποκλέψει και β) τα μετέτρεπαν σε ευρώ με τη χρήση των υπηρεσιών ειδικών ηλεκτρονικών ανταλλακτηρίων τα οποία διατίθενται στο διαδίκτυο, εισπράττοντας, τελικώς, τα παράνομα κέρδη.

  • Στην υποκλοπή κωδικών πρόσβασης πάσης φύσεως. Συγκεκριμένα με τη χρήση του ιού υπέκλεπταν τους κωδικούς πρόσβασης από ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και λογαριασμούς πάσης φύσεως (e-banking, Paypal κ.ά.) και τους καταχωρούσαν σε βάση δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υποκλοπή από τους δράστες, κωδικού ασφαλείας (password) διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο οποίο οι δράστες απέκτησαν πρόσβαση στο περιεχόμενό του. 

Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν υπολογιστές και διάφορα εξαρτήματα, αλλά και ένα «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» αξίας 23.000€.

Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, αναμένεται να προτείνει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης τέτοια άτομα, που δεν έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα, να εργάζονται νόμιμα στην Ελληνική Αστυνομία με δελτίο παροχής υπηρεσιών, στην καταπολέμηση του εγκλήματος.



«Ο εντολέας μου εμπλέκεται σε βαθμό κακουργήματος σε μία υπόθεση, η οποία αφορά κατ’ ουσίαν τη βούλησή του να διαπιστώσει, ως ιδιαίτερα ευφυής και ανήσυχος νέος, το εύρος των δυνατοτήτων του ως hacker», ανέφερε ο δικηγόρος του 27χρονου συλληφθέντα, Δρ. Σπύρος Καρανικόλας, στο «Techmaniacs.gr».

«Τούτες τις ώρες ακούγονται και γράφονται στα ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, πολλές ανακρίβειες, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι κατά τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, θα διαλευκανθούν και θα λάμψει η αλήθεια, ιδίως σε ότι αφορά την πρόθεση και τη σκοπιμότητα εκ μέρους του εντολέα μου στην εμπλοκή του σε αυτή την υπόθεση. Εξάλλου, ήδη θα πρέπει να τονιστεί ότι ο εντολέας μου, ουδένα οικονομικό ή άλλο όφελος έλαβε ή αποκόμισε από αυτή του την εμπλοκή», πρόσθεσε ο δικηγόρος του 27χρονου.