X

Ήθελαν να πουλήσουν άγαλμα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ

Ένα αντίγραφο αγάλματος του Πραξιτέλη, που χρονολογείται από τον 1ο π.Χ αιώνα επιχείρησαν να πουλήσουν ένας 72χρονος συλλέκτης και μία 52χρονη αρχαιοπώλης, αλλά έπεσαν στα δίχτυα των αστυνομικών.

Ant1news

Του Μανώλη Ασαριώτη

Ο 72χρονος, πρώην ιδιοκτήτης γνωστού και πολυτελούς ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, είχε στην κατοχή του τον «Σάτυρο» εδώ και περίπου έναν χρόνο, και μάλιστα επιμελώς κρυμμένο πίσω από κάτι καναπέδες στην πανάκριβη βίλα του, στο Λαγονήσι.

Ο πρώην ξενοδόχος είναι συλλέκτης, αλλά είχε καταφέρει να αποκρύψει την ύπαρξη του συγκεκριμένου αγάλματος κατά τους προηγούμενους ελέγχους της αρμόδιας υπηρεσίας.

Μέσω κυκλώματος αρχαιοκαπήλων έψαχνε να βρει τον αγοραστή, που θα έδινε τα περισσότερα χρήματα για το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το χαρακτήρισαν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Πολιτισμού. 

Κεντρικό ρόλο στον «πυρήνα» του εγκληματικού δικτύου διαδραμάτιζε 52χρονη συλληφθείσα, η οποία είναι αρχαιοπώλης και διατηρεί κατάστημα εμπορίας αρχαιολογικών ειδών στην Πλάκα. Η 52χρονη συνεργάζονταν με έναν 49χρονο Αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. 

Αρχιφύλακας του τμήματος αρχαιοκαπηλίας στο κύκλωμα 

Από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, αλλά και από τις παραδοσιακές έρευνες των αστυνομικών, προέκυψε ότι ο αρχιφύλακας ενημέρωνε τους συνεργούς του-μέλη του κυκλώματος για τους ελέγχους της υπηρεσίας του, ενώ γενικότερα ήταν τα «μάτια» και τα «αυτιά» των αρχαιοκαπήλων μέσα στην αστυνομία. 

Συνελήφθη από τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ εναντίον του έχει διαταχθεί ΕΔΕ και έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. 

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και περιφερειακός «κλώνος» του εγκληματικού δικτύου και διασύνδεση ενός 50χρονου συλληφθέντα με τρεις εκ των συλληφθέντων και δύο εκ των αναζητουμένων, για λογαριασμό των οποίων ο 50χρονος προέβαινε σε εκτίμηση αρχαίων αντικείμενων, που είχαν στην κατοχή τους, ενώ στη συνέχεια μεθόδευε τον τρόπο και την περαιτέρω διαδικασία πώλησης τους σε υποψήφιους αγοραστές.

Άμεσος συνεργάτης του 50χρονου, στις παράνομες δραστηριότητές του, προέκυψε ότι είναι 49χρονος αρχιφύλακας. Οι παραπάνω, από κοινού με άλλους τρεις συνεργούς τους, εκ των οποίων ο ένας διέθετε ειδικό μηχάνημα για ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων, μεθόδευαν ανασκαφή στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου προφανώς είχαν εντοπίσει αρχαία.

Στο σπίτι και το κατάστημα της 52χρονης αρχαιοπώλου βρέθηκε πλήθος αρχαίων αντικειμένων, άγνωστης αξίας προς το παρόν, τα οποία δεν είχε δηλώσει ως όφειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να τα κατέχει νόμιμα. 

Συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα, αναζητούνται άλλα έξι, εκ των οποίων για τα πέντε οι αστυνομικοί γνωρίζουν τα πλήρη στοιχεία τους.