X

Τσετσένος καταζητούμενος συνελήφθη στην Ελλάδα

Στη Χίο σε μια βάρκα με άλλους μετανάστες συνελήφθη ένας Τσετσένος καταζητουμένος, για πέντε εν ψυχρώ δολοφονίες.

Ant1news

Του Αντώνη Μανιώτη

Η Αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 34χρονου Τσετσένου εκτελεστή, ο οποίος κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία 5 Ρώσων αστυνομικών και τον τραυματισμό τεσσάρων, πριν από 5 χρόνια στη Ρωσσία.

Ο Τσετσένος εκτελεστής εντοπίστηκε πρίν από ένα μήνα, στις 5 Σεπτεμβρίου μαζί με άλλους 46 μετανάστες πάνω σε βάρκα , ενώ επιχειρούσαν να περάσουν στη Χίο από τα τουρκικά παράλια.

Αρχικά ισχυρίστηκε στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ότι είναι Σύρος, ωστόσο λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών του, υποβλήθηκε σε δακτυλοσκοπικό έλεγχο για να εξακριβωθεί η πραγματική ταυτότητά του, ενώ ενημερώθηκε και η Ιντερπόλ.

Με τη βοήθεια των Ρωσικών αρχών ασφαλείας επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για Τσετσένο εκτελεστή, ο οποίος από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2009, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης γάζωσε με αυτόματο καλάσνικωφ και έριξε χειροβομβίδα  σε αυτοκίνητα της Ρωσικής αστυνομίας, με θύματα 5 νεκρούς και 4 τραυματίες.

Από τότε εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Από το 2012 διέφυγε και κρυβόταν στην Τουρκία ενώ, σύμφωνα με τις Ελληνικές Αρχές, δεν προκύπτει η συμμετοχή του στον Συριακό εμφύλιο πόλεμο ως μαχητής στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εκδοθεί στη Ρωσία προκειμένου να δικαστεί για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.