X

Στη Ρωσία θα εκδοθεί ο Τσετσένος Καβάζι

Κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία πέντε Ρώσων αστυνομικών ομάδα Τσετσένων αυτονομιστών.

Ant1news

Του Μανώλη Ασαριώτη

Για μία δολοφονική ενέδρα, τον θάνατο πέντε Ρώσων αστυνομικών και τη συμμετοχή του σε αντάρτικη ομάδα των Τσετσένων κατηγορείται ο 34χρονος Αμάεβ Καβάζι, που εντοπίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και τώρα κινδυνεύει να εκδοθεί στη Ρωσία.

Ο Καβάζι από το 2009 μέχρι το 2012 πολεμούσε για την ανεξαρτησία της Τσετσενίας και από τότε κατέφυγε στην Τουρκία, επειδή -όπως υποστηρίζει ο συνήγορός του- φοβόταν ότι θα τον εντοπίσουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίας και θα τον σκοτώσουν.

Από την Τουρκία ισχυρίζεται ότι έφυγε με προορισμό τη Γαλλία, όπου έχει λάβει άσυλο η μουσουλμάνα σύζυγός του. Ο 34χρονος εντοπίστηκε από πλήρωμα του λιμενικού σώματος μαζί με ακόμα 45 άτομα, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, ανοικτά της Χίου, να προσπαθεί να περάσει από την Τουρκία στη χώρα μας. Στις ελληνικές αρχές δήλωσε ότι λέγεται Ουμάρ Σαμάεβ, αλλά -μόλις έβαλαν τα δακτυλικά αποτυπώματά του στον υπολογιστή- χτύπησε κόκκινο καθώς τον καταζητούν οι ρωσικές αρχές και η Ιντερπόλ.

Το δικαστήριο αποφάσισε την έκδοσή του στη Ρωσία, κάτι που τρομάζει και τον Καβάζι και τη σύζυγό του, η οποία ήταν παρούσα στην ακροαματική διαδικασία και φοβάται ότι, εάν εκδοθεί, κινδυνεύει η ζωή του.

Μόλις αποκαλύφθηκε η πραγματική του ταυτότητα, η ΕΥΠ ερεύνησε το παρελθόν του και τις πιθανές διασυνδέσεις του με τζιχαντιστές, χωρίς να προκύψει όμως το παραμικρό.