X

Απάτη εκατομμυρίων με πιστοποιητικά αναπηρίας

Εξαρθρώθηκε επταμελής σπείρα που εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ.

Ant1news

Του Μανώλη Ασαριώτη

Πολλά εκατομμύρια ευρώ έχει χάσει την τελευταία τριετία το ελληνικό δημόσιο από τη δράση μόνο μίας σπείρας, που εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας μέσω του ΚΕΠΑ (Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς.

Ύστερα από καταγγελίες του Ιδρύματος, στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έρευνες και εντόπισαν μία επταμελή σπείρα, που δρα εδώ και τρία χρόνια.

«Εγκέφαλος» του κυκλώματος θεωρείται μία 50χρονη, άμεσος συνεργός της ένας 53χρονος υπάλληλος του συγκεκριμένου ΚΕΠΑ, ενώ κατηγορούνται ακόμα πέντε άτομα ως μεσάζοντες.

Η 50χρονη δήλωνε λογίστρια (χωρίς να είναι), εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά ζητήματα. Δεν είχε γραφείο, αλλά είχε μετατρέψει σε... γραφείο το ΙΧ αυτοκίνητό της, μέσα στο οποίο ήταν όλες οι πλαστές σφραγίδες και τα έγγραφα.

Οι πέντε μεσάζοντες «ψάρευαν» τους ενδιαφερόμενους, έδιναν τα στοιχεία τους στην «εγκέφαλο» του κυκλώματος και εκείνη με τη βοήθεια του υπαλλήλου τους χορηγούσαν τα πλαστά πιστοποιητικά έναντι 1200-2000 €, ανάλογα με την περίσταση.

Με τα πλαστά πιστοποιητικά είτε λάμβαναν σύνταξη αναπηρίας, χωρίς να τη δικαιούνται, είτε για τη βεβαίωση επιπλέον ποσοστού ή για την παράταση ισχύος της απόφασης.

Η 50χρονη πήρε κενά έγγραφα από τον υπάλληλο του ΚΕΠΑ και με αυτά πήγε σε ένα κατάστημα με φωτοτυπίες. Είπε στην υπάλληλο ότι εργάζεται στο ΙΚΑ και ότι έχουν χαλάσει τα μηχανήματά τους. Ζήτησε να κρατήσει η υπάλληλος το κενό έγγραφο και να της δίνει η 50χρονη τα νέα στοιχεία και να τα συμπληρώνει.

Μόνο το τελευταίο πεντάμηνο οι αστυνομικοί εντόπισαν 253 περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, από τις οποίες έχουν προλάβει να ελέγξουν μόνον 44 και είδαν ότι το δημόσιο έχει ζημιά 700.000 €.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασφαλισμένης του Δημοσίου, η οποία είχε ήδη αναπηρικό ποσοστό 67%, αλλά απευθύνθηκε στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να αυξήσει το ποσοστό σε 80%, έτσι ώστε να τύχει όλων των ευεργετημάτων που προβλέπονται από την κοινωνική πολιτική της χώρας (απαλλαγή φορολογίας εισοδήματος, ειδικό τιμολόγιο ΔΕΗ κ.λπ.).

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης επικεντρωνόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όταν όμως αυτό άρχισε να γίνεται αντιληπτό και να δημιουργούνται προβλήματα σε γραφεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τα μέλη της οργάνωσης άρχισαν τις «μεταφορές» των φακέλων των υποψήφιων δικαιούχων των παροχών σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Συγκεκριμένα, με πρόσχημα την μετοίκηση των δικαιούχων σε άλλες περιοχές της Αττικής, προέβαιναν σε νέες αιτήσεις, κάνοντας χρήση των πλαστών υγειονομικών αποφάσεων. Για να αποδειχθεί η μετοίκηση, χρησιμοποιούσαν υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες κάποιο φυσικό πρόσωπο δήλωνε ψευδώς πως φιλοξενεί τους πελάτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο αδελφών που ενώ διαμένουν στη Δραπετσώνα δήλωσαν ψευδώς ότι διαμένουν στην Αγία Παρασκευή, σε ίδια διεύθυνση με άλλες δύο ενδιαφερόμενες, τις οποίες φιλοξενούσε τρίτο φυσικό πρόσωπο κατά δήλωσή του.