X

Ο 29χρονος καταζητούμενος για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα

Το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα έδειξε στις αρχές το δρόμο για τους δράστες, ένας εκ των οποίων ακόμα καταζητείται.

Ant1news

Του Μανώλη Ασαριώτη

Τα χρήματα από την πώληση ενός ακινήτου στα Βόρεια Προάστια είχαν βάλει στόχο ο 25χρονος από τη Ρουμανία, που συνελήφθη για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα, και ο 29χρονος συνεργός του.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες των αστυνομικών του τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής, οι δυο τους έστησαν καρτέρι στο θύμα τους από νωρίς το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου στο ισόγειο της πολυκατοικίας και τον περίμεναν μέχρι αργά τη νύχτα. Αρχικά λογομάχησαν στο ισόγειο, αλλά το επεισόδιο συνεχίστηκε και στο διαμέρισμα τού θύματος, όπου και τελικά τον δολοφόνησαν, λίγο πριν από τις 23:00.

Τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα ο 25χρονος απαιτούσε εκβιαστικά από τον 83χρονο να του δανείσει χρήματα, αλλά εκείνος πάντοτε το αρνείτο. Μάλιστα, όπως είπε στενός φίλος του Μένη Κουμανταρέα στους αστυνομικούς, μία μέρα ο συγγραφέας βγαίνοντας από το σπίτι του είδε δύο άτομα με κουκούλες, φοβήθηκε ότι θα του επιτεθούν και επέστρεψε στο εσωτερικό. Τότε δήλωνε σίγουρος ότι ο ένας από τους δύο ήταν ο νεαρός, που τελικά τον δολοφόνησε.

Ο 29χρονος που καταζητείται ως συνεργός στην δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα

Οι αστυνομικοί έφθασαν στα ίχνη του δράστη, όταν ένας από τους φίλους του θύματος θυμήθηκε ότι το τελευταίο διάστημα ο συγγραφέας έκανε παρέα με έναν "Στεφάν" από τη Ρουμανία. Ύστερα από ενδελεχή έρευνα κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν, βρήκαν τη φωτογραφία του από το Μάιο του 2013, όταν είχε συλληφθεί με πλαστό διαβατήριο στο αεροδρόμιο των Χανίων, ενώ ταυτοποίησαν και αποτυπώματά του από το σπίτι του θύματος με εκείνα από τη σύλληψή του στην Κρήτη.

Μετά την ταυτοποίησή του έψαξαν στα στέκια, που περιέγραφε ο Μένης Κουμανταρέας στο τελευταίο βιβλίο του, που είχε στοιχεία αυτοβιογραφίας, και εκεί τον εντόπισαν. Τον συνέλαβαν το βράδυ της Δευτέρας στα Πατήσια και ύστερα από πολύωρη ανάκριση ομολόγησε.

Ο 25χρονος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι διαπληκτίστηκε με το θύμα στο ισόγειο της πολυκατοικίας, επειδή δεν ήθελε να του δώσει χρήματα, και εκεί τον έσπρωξε και έπεσε με το κεφάλι στο πάτωμα.

Το σχεδιάγραμμα των κινήσεων των Αρχών στην έρευνά τους για τη διαλεύκανση του εγκλήματος

Ο ιατροδικαστής, όμως, κατά τη νεκροψία-νεκροτομή είχε διαπιστώσει τραύματα στην κοιλιά και το κεφάλι, ενώ ο θάνατός του προήλθε από στραγγαλισμό. Ο Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε νεκρός στην κρεβατοκάμαρα του διαμερίσματός του, ενώ οι χώροι παρουσίαζαν ίχνη έρευνας.

Αποτύπωμα του 25χρονου μάλιστα είχε βρεθεί και σε έναν κενό φάκελο από τράπεζα, κάτι που δείχνει στους αστυνομικούς ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν η ληστεία.