X

Στον Βασίλη Παλαιοκώστα οδηγούν οι «ληστές του Διστόμου»

Στον νούμερο ένα καταζητούμενο οδηγούν οι έρευνες για τη σπείρα που έχει «ρημάξει» τράπεζες της επαρχίας. Διασυνδέσεις ποινικών με τρομοκράτες προκύπτουν από τις έρευνες.

Ant1news

Νέα ομάδα ειδικής δίωξης έχει συσταθεί το τελευταίο διάστημα, αναζητώντας τα ίχνη του Βασίλη Παλαιοκώστα, μετά τις ενδείξεις επαφών του νούμερο ένα καταζητούμενο, με τουλάχιστον δύο από τους «Ληστές του Διστόμου».

Όπως διαπιστώνουν οι αρχές, στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας, διατηρείται ορμητήριο ή κρησφύγετο, από το οποίο και εκδηλώθηκαν οι ένοπλες ληστείες στη Φαρκαδόνα Τρικάλων και τον Αμπελώνα Λάρισας, στις 3 και τις 30 Απριλίου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που επικαλείται αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στην πρώτη ληστεία συμμετείχε ο «καρφάκιας» Σπύρος Δραβίλας. Πρόκειται για τον 34χρονο, σήμερα, που πραγματοποίησε την πρώτη «φυγή» Παλαιοκώστα και Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2006. Οι εικόνες από τα βίντεο και οι πληροφορίες που έχουν περισυλλέξει οι αρχές οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα και όχι κάποιο δείγμα DNA. Ο ίδιος φέρεται να ήταν και το βασικό πρόσωπο της ληστείας στον Αμπελώνα, όπου έδωσε το γενικό πρόσταγμα σε υπαλλήλους και πελάτες, να αδειάσουν τα ταμεία. Να σημειωθεί ότι δεν παρέλειψε να τους ευχηθεί «καλό τριήμερο» ενόψει της Πρωτομαγιάς.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Δραβίλας και ο 45χρονος Σπύρος Χριστοδούλου, βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ ο καταζητούμενος Γιώργος Πετράκος – συνεργάτης και του Μαζιώτη και φερόμενος ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον ποινικό και τον τρομοκράτη- κινείται εκτός του Λεκανοπεδίου. Ο μεν Δραβίλας είχε νοικιάσει μονοκατοικία στην Νέα Μάκρη, μετά τη ληστεία του Διστόμου τον Αύγουστο του 2014, ενώ ο Χριστοδούλου ένα χρόνο πιο πριν μίσθωσε διαμέρισμα στην Μιχαήλ Βόδα, στο κέντρο της Αθήνας.

Και οι τρεις έχουν συνεργαστεί με τον Νίκο Μαζιώτη, ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή τους στην τρομοκρατική επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην οδό Αμερικής, τον Απρίλιο του 2014. Οι προαναφερθέντες προαναφερόμενοι φαίνεται πως έχουν πυκνώσει τις συναντήσεις τους μέχρι και τρεις φορές την εβδομάδα.

Το «κυνήγι» για τον εντοπισμό τους έχει οδηγήσει σε πολλά και διάφορα σημεία Αθηνών και περιχώρων, μέχρι και σε κέντρα αντιεξουσιαστών, κάποια εκ των οποίων οδηγούν στην…πόρτα του Παλαιοκώστα. Βάσει αυτών των πληροφοριών, είχαν οδηγηθεί στην περιοχή των Ιωαννίνων στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, τον περασμένο Φεβρουάριο, διενεργώντας παράλληλες έρευνες με την αστυνομία, στην ίδια περιοχή όπου αναζητούνταν ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Δεν υπήρξε, ωστόσο, αποτέλεσμα, αφού για ακόμα μία φορά, ο νούμερο ένα καταζητούμενος ήταν ένα βήμα πιο μπροστά από τις αρχές.

Δύο ακόμα συνεργοί του Δραβίλα, Έλληνες, έχουν δώσει το παρών και σε άλλες ληστείες της σπείρας, καθώς και σε κάποιες με επικεφαλής τον Μαζιώτη. Μάλιστα στην Φαρκαδόνα τηλεφώνησαν στην ταμία της τράπεζας για να πάει να  ανοίξει το χρηματοκιβώτιο…

Άρωμα…γυναίκας στις ληστείες

Έχει διαπιστωθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τις 24 ένοπλες ληστείες που έχει κάνει η σπείρα των «ληστών του Διστόμου» έχουν κλαπεί πάνω από 10.000.000 ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή Μαζιώτη σε τουλάχιστον 3-4 από αυτές. Επιπλέον, σε δύο από τις ληστείες υπήρχε και μία γυναικεία παρουσία, συνήθως στο πλευρό του Πετρακάκου. Η ίδια βρισκόταν στο πλευρό του καταζητούμενου και σε μία άγνωστη ληστεία που είχε κάνει ο Πετρακάκος, τα πρώτα χρόνια «δράσης» των «ληστών του Διστόμου», σε υποκατάστημα τράπεζας στον Γαλατά Τροιζηνίας, τον Αύγουστο του 2011. Οι δυο τους εισέβαλαν στην τράπεζα με περούκες και απέσπασαν 124.000 ευρώ, πριν εξαφανιστούν.

Η γυναίκα έκανε την επανεμφάνισή της σε άλλη ληστεία τον Ιούλιο του 2012, στις Σπέτσες, με λεία 500.000 ευρώ, ληστεία στην οποία φαίνεται πως συμμετείχε και ο Μαζιώτης. Σε εκείνη την περίπτωση δεν υπήρχαν περούκες, αλλά πέντε ένοπλοι ντυμένοι τουρίστες, που διέπραξαν τη ληστεία με πετσέτες στους ώμους κι έφυγαν με ταχύπλοο σκάφος.

Οι αξιωματικοί επισημαίνουν ότι οι «ληστές του Διστόμου» έχουν αναλάβει εκ νέου δράση και προειδοποιούν ότι θα εμφανιστούν στο άμεσο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, τονίζουν την επικινδυνότητα που ελλοχεύει σε περίπτωση συνάντησής τους με τις Αρχές, εκφράζοντας φόβους για αιματηρή δράση. Να σημειωθεί ότι ο «καρφάκιας» αναφερόταν στις ηλεκτρονικές επιστολές των Πυρήνων της Φωτίας, όπου μνημονευόταν η στάση του.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη συμμετοχή του στη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού , όπου ο Δραβίλας ήταν έγκλειστος πριν αποδράσει…