X

Αφγανοί κρατούσαν «φυλακισμένους» δεκάδες πρόσφυγες

Εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο της αγωνία τους για ένα «καλύτερο αύριο», επίσης ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους αλλοδαποί, εκμεταλλεύονταν την αγωνία εκατοντάδων μεταναστών.

Ant1news

Του Μανώκη Ασαριώτη 

Στο έπακρο φρόντισαν να εκμεταλλευτούν το δράμα των προσφύγων και την αγωνία τους για ένα εισιτήριο προς την Ευρώπη πέντε Αφγανοί και ένας Αιγύπτιος, οι οποίοι έστησαν τη δική τους «επιχείρηση» στην Πλατεία Βικτωρίας.

Τα μέλη του κυκλώματος έδιναν υποσχέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες ότι θα τους εξασφαλίσουν κατάλυμα για όσον καιρό μείνουν στην Αθήνα, αλλά και ότι θα τους βρουν τρόπο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 34χρονο από το Αφγανιστάν, ενώ αναζητούν τους συνεργούς τους. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο 34χρονος πήγαινε καθημερινά στην Πλατεία Βικτωρίας, όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες πρόσφυγες.

Τους έταζε όσα ήθελαν να ακούσουν και τους οδηγούσε σε διαμέρισμα της περιοχής, όπου ουσιαστικά τους «φυλάκιζε», κρατώντας τους ως ομήρους. Με την βοήθεια των συνεργών του, με απειλές και χρήση βίας, απαιτούσε από αυτούς χρήματα για την διαμονή τους, ειδάλλως δεν τους επέτρεπε να φύγουν.

Πέραν της παροχής καταλύματος, τα μέλη της σπείρας προσέφεραν στους μετανάστες κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, εισιτήρια για ΚΤΕΛ και τουριστικά λεωφορεία, καθώς και υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος (με τη μέθοδο HAWALLA).

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το διαμέρισμα-φυλακή, μέσα στο οποίο συνέλαβαν τον 34χρονο. Σε αυτό εντόπισαν και 34 μετανάστες από το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και δώδεκα παιδιά.

Στην κατοχή του 34χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το χρηματικό ποσό των 1.720 ευρώ
  • Δύο τηλεφωνικές συσκευές
  • Ηλεκτρονικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και εισιτηρίων ΚΤΕΛ
  • Μία (1) κάρτα ασύλου Γερμανικών Αρχών
  • Αυτοσχέδιες επαγγελματικές κάρτες, με αναγραφή των παρεχόμενων «υπηρεσιών»

Σε μία απο τις τηλεφωνικές του συσκευές, βρέθηκε αποθηκευμένο πλήθος φωτογραφιών κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων.