X

Μεγάλη σπείρα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Δώδεκα άτομα συνελήφθησαν και εντοπίστηκαν τρία σπίτια - «εργαστήρια» όπου έφτιαχναν τα πλαστά έγγραφα.

Ant1news

Του Γιάννη Αρβανίτη

Χειροπέδες σε δώδεκα άτομα, μέλη μεγάλου κυκλώματος διακίνησης αλλοδαπών, πέρασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Πρόκειται για εννέα Πακιστανούς, έναν Αιγύπτιο, έναν Σύρο κι έναν Ιρακινό, που συνελήφθησαν στην Αθήνα.

Εδώ και 5 μήνες δρούσε το κύκλωμα, με σκοπό την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος – μέσω ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

Οι συλληφθέντες συγκρότησαν έξι υποομάδες, με χωριστό «πεδίο» δράσης η κάθε μία, ώστε «να διευκολυνθεί» και το δικό τους έργο!

Η μεθοδολογία τους ήταν η εξής:

1ον. Διευκόλυνση παράνομης εξόδου μέσω αεροδρομίων: Έτσι προωθούνταν αλλοδαποί σε χώρες της Ευρώπης, μέσω διαφόρων αεροδρομίων, με πλαστά έγγραφα τα οποία καταρτίζονταν από τα μέλη του κυκλώματος, με «τα θύματα τους» να πληρώνουν από 2.200 – 3.000 ευρώ!

 

2ΟΝ. Διευκόλυνση εξόδου μέσω ξηράς ή θαλάσσης: Γινόταν χρήση λεωφορείων των Κ.Τ.Ε.Λ ή και τραίνων. Πριν όμως γίνουν οι «μετακινήσεις» των ατόμων, «καταβαλλόταν» χρήματα σε καταστήματα «εγγυητήρια», καθώς και η κατοχή εγγράφων ώστε να «δικαιολογείται» η παραμονή τους στην Ελλάδα – άλλως τέτοια έγγραφα καταρτίζονταν αντί αμοιβής φυσικά. Σε περίπτωση θαλάσσιας μεταφοράς, αυτή γινόταν με φουσκωτά από παράλια της Δυτικής Ελλάδας προς τις ανατολικές Ιταλικές ακτές.

 

3ον. Υποδοχή αλλοδαπών από τη Τουρκία στη Κω: Μέλη του κυκλώματος «αλώνιζαν» στη Κω, αναζητώντας αλλοδαπούς που δεν είχαν ταυτοποιηθεί – «φροντίζοντας» να αποκτήσουν έγγραφα αντί αμοιβής, για να μπορέσουν να φύγουν από το νησί!

 

4ον. Διευκόλυνση εισόδου μέσω θαλάσσης: Δρώντας με άγνωστα άτομα στη Τουρκία, μέλη του κυκλώματος «οργάνωναν» τη μεταφορά αλλοδαπών από την Κωνσταντινούπολη στην Αλικαρνασσό και από εκεί, με φουσκωτά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Τα φουσκωτά σκάφη εφοδιάζονταν με ποσότητα καυσίμων τέτοια, ώστε να ακινητοποιηθούν στη θάλασσα και να εντοπιστούν από τις Ελληνικές Λιμενικές Αρχές. Ακόμη οι αλλοδαποί που έφταναν στην Ελλάδα «από αυτούς» - και μέχρι να φύγουν από τη χώρα, παρέμεναν «φυλακισμένοι» για να μην έρθουν σε «επαφή» με άλλα παρόμοια κυκλώματα.

Οι πλαστογράφοι του κυκλώματος, κατάρτιζαν πλήθος πλαστών εγγράφων ή άλλαζαν φωτογραφίες του πραγματικού κατόχου σε γνήσια έγγραφα με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων – και στη συνεχεία αυτά πωλούνταν σε «διακινούμενους»! Εντοπίστηκαν τρία διαμερίσματα με σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ κατασχέθηκαν εκατοντάδες πλαστά ή και γνήσια, διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα δημόσια έγγραφα.

 

Ήδη οι συλληφθέντες οδηγηθήκαν στον Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της Ασφάλειας για τον εντοπισμό άλλων συνεργατών τους.