X

Διώξεις για παράτυπη διαγραφή προστίμου σε γνωστό κοσμηματοπώλη

Η «φάμπρικα» με τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Γιατί διώκονται οι υπάλληλοι της Επιτροπής του άρθρου 70Α. Τι ζητούσε το ΣΔΟΕ και γιατί «σβήστηκε» τα μεγάλο πρόστιμο.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος τριών στελεχών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (της γνωστής ως Επιτροπής του άρθρου 70Α), αλλά και σε βάρος ιδιαίτερα γνωστού κοσμηματοπώλη του κέντρου των Αθηνών, άσκησαν οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Αγγελικής Τριανταφύλλου και Γιάννης Σέβης. Η δίωξη αφορά διαγραφής προστίμου για εικονικά τιμολόγια, σχετικά με την πώληση πανάκριβων ρολογιών.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά από καταγγελία ότι μέλη της Επιτροπής εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, διέγραψαν πρόστιμο του ΣΔΟΕ που άγγιζε τα 2 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί στον εν λόγω κοσμηματοπώλη, διότι είχε πωλήσει ρολόγια μεγάλης αξίας με εικονικά τιμολόγια, καταφέρνοντας έτσι να αποφύγει την καταβολή ΦΠΑ.

Με βάση τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, μετά από έλεγχο σε δύο επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη, διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν ρολόγια σε αγοραστές που ψευδώς εμφανίζονταν ως κάτοικοι εξωτερικού, ώστε εκ του νόμου να μην οφείλουν να πληρώσουν ΦΠΑ.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στις αποδείξεις πώλησης έθεταν πλαστές σφραγίδες γερμανικών τελωνείων, για να φαίνεται ότι τα ρολόγια εξήχθησαν από την Ελλάδα.

Μετά από δύο ελέγχους, η αρμόδια ΔOY επέβαλε πρόστιμο που άγγιζε τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, ο γνωστός  κοσμηματοπώλης προσέφυγε στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων. 

Παρά την αρνητική εισήγηση, η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ακυρώσει το πρόστιμο, παρότι -σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές- οι Εκθέσεις Ελέγχου του ΣΔΟΕ ήταν εμπεριστατωμένες και αιτιολογημένες και δεν άφηναν αμφιβολία για όσα καταλογίζονταν στις επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη.

Οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς άσκησαν δίωξη σε βάρος τριών στελεχών της Επιτροπής για απιστία από την οποία προέκυψε βλάβη σε βάρος του Δημοσίου. Παράλληλα, άσκησαν δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος του εκπροσώπου των δύο επιχειρήσεων πώλησης κοσμημάτων και ρολογιών.