X

Είχαν ολόκληρα “αρχαιολογικά μουσεία” στα σπίτια τους (φωτο)

“Θαμπώθηκαν” οι αστυνομικοί από τον τεράστιο αριθμό αρχαίων και βυζαντινών αντικειμένων που βρήκαν στη κατοχή δυο Ελλήνων!

Ant1news

Του Γιάννη Αρβανίτη.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πρέβεζας, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες, έφτασαν στα ίχνη δυο ατόμων, 33 και 31 ετών, οι οποίοι όπως αποκαλύφθηκε, είχαν παράνομα στη κατοχή τους, τεράστιο αριθμό αρχαίων αντικειμένων.

 Έτσι αντιμετωπίζουν τις βαρύτατες συνέπειες της παράβασης της νομοθεσίας περί προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομίας, καθώς και του νόμου περί όπλων και ναρκωτικών.

Όλα τα κατασχεθέντα βρέθηκαν στα σπίτια τους. Ο 33χρονος αποκάλυψε στους αστυνομικούς πως ιδιοποιήθηκε τις αρχαιότητες και τα μεταβυζαντινά αντικείμενα, μετά το θάνατο της θειας του, η οποία τα κατείχε νόμιμα, σύμφωνα με απόφαση της Αρμόδιας Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων.

 

 

Στο σπίτι του κατασχέθηκαν ,αγγεία, αμφορείς, τμήματα αγγείων και αμφορέων, οινοχόοι, στάμνες, σφαιρίδια, κεραμικά σκεύη, όστρακα, μεταλλικές σφαίρες και αγαλματίδια, χάλκινα αντικείμενα, μαστραπάδες, άωτα αγγεία και κεραμικά είδη, βάσεις κ.α.

Η χρονολογία κατασκευής τους, υπολογίζεται ότι ξεκινά από τον 3ο Π.Χ αιώνα και φτάνει έως και τις αρχές του 19ου Μ.Χ. αιώνα.

Στο σπίτι του δεύτερου συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τμήματα αγγείων και αμφορέων, όστρακα, 62 χάλκινα νομίσματα ελληνιστικής περιόδου, 4 δαχτυλίδια και σιδερένιοι κρίκοι, δεκάδες νομίσματα άγνωστης προέλευσης, μολύβδινα αντικείμενα και σκεύη, περιδέραια, ασημένια νομίσματα με ανάγλυφες μορφές, ασημένιες αλυσίδες, βυζαντινές εικόνες, λίθινο αγαλματίδιο και άλλα λίθινα μικροαντικείμενα κ.α..

 

 

Ο 31χρονος δε μπόρεσε να δικαιολογήσει τη προέλευση των αντικειμένων αυτών, τα οποία μετά από έλεγχο ειδικού, ανήκουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομίας.

Όλα τα κατασχεθέντα παραδόθηκαν στη Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγηθήκαν στη Δικαιοσύνη.