X

Πώς έγινε η επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από την επίθεση με χειροβομβίδα τα ξημερώματα. Τι εκτιμά η ΕΛΑΣ. Καταδικάζουν την επίθεση τα κόμματα.

Ant1news

Καλά σχεδιασμένη και εξαιρετικά προσεκτική ήταν  η επίθεση με χειροβομβίδα που σημειώθηκε στις 04.45 τα ξημερώματα στην είσοδο της Γαλλικής Πρεσβείας, μόλις λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο της Βουλής.

Δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πέταξαν τη χειροβομβίδα, περνώντας μπροστά από την πρεσβεία, επι της Βασιλίσσης Σοφίας.

Η χειροβομβίδα εξερράγη στην είσοδο, με αποτέλεσμα από θραύσματα να τραυματιστεί ελαφρά ο αστυνομικός φρουρός. Οι δράστες ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή. Αμέσως έκλεισε η Βασ. Σοφίας και στα δύο ρεύματα, από την οδό Σέκερη μέχρι τη Λεωφόρο Αμαλίας, και η οδός Ακαδημίας από την οδό Κανάρη μέχρι τη Βασ. Σοφίας. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε μετά τις 08:00.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, η ενέργεια εκδηλώθηκε σε ώρα που δεν υπήρχε κίνηση στην λεωφόρο, όμως οι τρομοκράτες περίμεναν τη διέλευση αστικού λεωφορείου, ώστε να "κρυφτούν" από πίσω και να πετάξουν την χειροβομβίδα.

Πρόθεσή τους ήταν να μην φαίνονται από τους αστυνομικούς των διμοιριών της Βουλής, προφανώς για ν' αποφύγουν κάποια αντίδραση.

Ο αστυνομικός που ήταν στο φυλάκιο, ίσως από τον κρότο, αλλά το πιο πιθανό επειδή τους είδε να σταματούν, άνοιξε την πόρτα για να ελέγξει την κατάσταση, όμως εκείνη ακριβώς την στιγμή, θραύσμα της χειροβομβίδας τον τραυμάτισε στο πόδι. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση το θραύσμα αφαιρέθηκε στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε και ο αστυνομικός είναι καλά στην υγεία του.

 

Ενενήντα λεπτά μετά το χτύπημα εντοπίστηκε μια μοτοσικλέτα, που ταίριαζε με τις περιγραφές των μαρτύρων, στη συμβολή των οδών, Θεμιστοκλέους και Σόλωνος, στην Ομόνοια.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο άντρες της αντιτρομοκρατικής οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η μοτοσικλέτα ήταν «ζεστή» και το τιμόνι ξεκλείδωτο, γεγονός που δημιούργησε υποψίες. Η μηχανή μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής, για να εξεταστεί, αλλά όπως αποδείχτηκε δεν είχε καμία σχέση με το γεγονός.

 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, που σημειώθηκε μόλις λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με το bloko.gr εξετάζουν το ενδεχόμενο, πίσω από την επίθεση να κρύβεται η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ενώ γίνεται αναφορά και στο όνομα της Πόλας Ρούπα.

Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίων «ξένων» στόχων στη χώρας μας, ήταν οι επιθέσεις στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και στο κτίριο της Ισραηλινής πρεσβείας στο Ψυχικό.

 

Την ευθύνη και για τα δυο αυτά χτυπήματα είχε αναλάβει η οργάνωση, «Λαϊκοί Αγωνιστές», αλλά και οι δυο αυτές επιθέσεις είχαν γίνει με καλάσνικοφ.

Σε ότι αφορά τη Γαλλική πρεσβεία, είχε αναφερθεί πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ανακοινώσεις - επιστολές, αναρχικών, αντιεξουσιαστών και φυλακισμένων για θέματα τρομοκρατίας, λόγω της φυλάκισης στη Γαλλία του Λιβανέζου, Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα.

Ο Γάλλος Πρέσβης σε μήνημά του μέσω της ιστοσελίδας της Πρεσβείας, απευθύνεται στους Γάλλους που βρίσκονται στην Αθήνα και τους ενημερωνει για την επίθεση,  αναφέροντας οτι η Πρεσβεία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα τους καλεί να είναι ήρεμοι και σε εγρήγορση. 

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δήλωση του, καταδίκασε την επίθεση.

Οπως ανέφερε, «η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση στην Πρεσβεία της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Ειδικό Φρουρό που τραυματίστηκε από την επίθεση.Η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών.Οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση και εκφράζει την συμπαράστασή του στον ειδικό φρουρό. «Ενέργειες τέτοιου είδους υπονομεύουν ανοιχτά την ίδια τη δημοκρατία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών γι' αυτό μας βρίσκουν όλους απέναντι» προσθέτει στην ανακοίνωση.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία εκφράζοντας παράλληλα την συμπαράστασή του στον φρουρό που τραυματίστηκε. 

 

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στην Γαλλική Πρεσβεία και εκφράζει την συμπαράστασή της στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε.

«Η απομόνωση των υπεύθυνων για αυτές τις εγκληματικές πράξεις είναι η μόνη απάντηση που μπορούν και οφείλουν να δώσουν οι πολίτες και οι δημοκρατικές δυνάμεις» συμπληρώνει το κόμμα.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση και αναφέρει οτι "τέτοιες ενέργειες, παντελώς εχθρικές προς το εργατικό λαϊκό κίνημα, το μόνο που κάνουν, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση,  είναι να δίνουν άλλοθι στην ένταση της καταστολής, που οξύνεται με αφορμή και την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, αλλά και να τρομοκρατούν όσους θέλουν να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις καταδίκης αυτής της επίσκεψης".

Kαι ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης καταδίκασε την επίθεση, μέσω ανάρτησης στο twitter. «Βγάζουν γλώσσα στην κοινωνία χτυπώντας στο Σύνταγμα. Στόχος δεν ήταν η πρεσβεία, αλλά η επίδειξη δύναμης», αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης, που επιτίθεται στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ότι, «η απραξία Τόσκα τους δίνει έδαφος».

 

Με ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουν «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση» και εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον αστυνομικό.«Οι σχέσεις του ελληνικού λαού με το φίλο λαό της Γαλλίας στηρίζονται σε πολύ γερά θεμέλια για να διαταραχθούν από τέτοιου είδους απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες» προσθέτουν.