X

“Πεδίο μάχης” οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο (φωτο, βίντεο)

"Γυαλιά - καρφιά" τα έκαναν κουκουλοφόροι. Οι "ευθύνες"  της Αστυνομίας.   Μολότοφ, οδοφράγματα και δακρυγόνα. Συλλήψεις και προσαγωγές. Επεισόδια και σε άλλες πόλεις.

Ant1news

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες διήρκησαν τα επεισόδια στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο που άρχισαν κουκουλοφόροι την ώρα που χιλιάδες πολίτες, φοιτητές και μαθητές  πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του 1973.

Όλα ξεκίνησαν όταν νεαροί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας θρανία και καρέκλες που πήραν από τις αίθουσες του Πολυτεχνείου, ενώ έσκισαν, ποδοπάτησαν και έκαψαν μια ελληνική σημαία.

Παράλληλα, οι ταραξίες πέταξαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας "απάντησαν" με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται πηγές της αστυνομίας, αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν και άτομα από ταράτσες κτιρίων της περιοχής.

Οι κουκουλοφόροι χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες συνεχίζοντας τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ στη συνέχεια "ταμπουρώθηκαν" μέσα στο Πολυτεχνείο.

Λίγο πριν τις 22:00 άλλη ομάδα από 50 κουκουλοφόρους περίπου, βγήκε από την οδό Στουρνάρη και πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, έσπασε πεζοδρόμια και πέταξε πέτρες σε τηλεοπτικές κάμερες.

Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου ήταν για αρκετές ώρες αποπνικτική λόγω των χημικών, ενώ νωρίτερα ξέσπασε και φωτιά στο προαύλιο του Ιδρύματος.

Η Αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 13 συλλήψεις και πέντε προσαγωγές. 

Οι συλληφθέντες είναι 8 Έλληνες (7 άνδρες και μία γυναίκα, όλοι τους από 17 έως 35 χρόνων) και 5 αλλοδαποί (τρεις Σύροι, ένας Αλβανός κι ένας Ρουμάνος, όλοι τους ηλικίας  από 16 έως 20 χρόνων). 

Πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν την Ελληνική Αστυνομία για απραξία την ώρα μάλιστα που οι κουκουλοφόροι έσκιζαν και έκαιγαν την ελληνική σημαία και κατάστρεφαν περιουσίες. 

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αστυνομικές δυνάμεις πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια είχαν παραταχθεί γύρω από το Πολυτεχνείο για να μην μπορέσουν να πλησιάσουν αντιεξουσιαστές και ενωθούν με τους καταληψίες.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, είχαν εντοπιστεί περίπου 150 άτομα που κατευθύνονταν στο Πολυτεχνείο και εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα επεισόδια προκαλούν περίπου 70 άτομα που έχει καταλάβει το κτίριο Γκίνη.

Η καθιερωμένη πορεία των φοιτητών της ΠΑΣΠ, με την αιματοβαμμένη σημαία ολοκληρώθηκε το απόγευμα, πριν ξεκινήσει και η "μεγάλη" πορεία, η οποία έφτασε στην αμερικάνικη Πρεσβεία λίγο πριν τις 18:30 το απόγευμα χωρίς εκεί να σημειωθούν επεισόδια.

 

Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε συμβατικό όχημα της αστυνομίας που βρισκόταν στα Εξάρχεια και το εγκλώβισε. Οι νεαροί που απωθήθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ κατάφεραν να αρπάξουν δύο ασπίδες και δύο κράνη τα οποία στη συνέχεια τοποθέτησαν στα αγάλματα της πλατείας.

Ένταση προκλήθηκε και έξω από την Πολυτεχνική Σχολή στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thessnews.gr, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ωστόσο μέλη φοιτητικών παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τους έφραξαν το δρόμο.

 

Σε τουλάχιστον δύο προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν με την ολοκλήρωση των δύο πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός απο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επεισόδια σημειώθηκαν σε Πάτρα, Ιωάννινα και Βόλο.

Στα Ιωάννινα ο αστυνομικός διευθυντής μεταφέρθηκε τραυματισμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών.

 

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, λίγη ώρα μετά το τέλος της πορείας, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου. Ομάδα αντιεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε πέτρες.

 

Επεισόδια σημειώθηκαν και στον Βόλο. Αυτοκίνητα καταστράφηκαν από φωτιές ενώ ζημιές υπέστησαν όλα τα κεντρικά καταστήματα τραπεζών στην λεωφόρο Δημητριάδος και στην οδό Ιάσονος . Ενα ενεχυροδανειστήριο δέχθηκε επίθεση και λεηλατήθηκε από τους αντιεξουσιαστές. Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με κομμάτια από πεζοδρόμια, μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, ενώ ήταν σε εξέλιξη στο ίδιο σημείο παιδικό πάρτυ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος πανικός για την διάσωση των παιδιών. 

 

Με επικριτική ανακοίνωση σχολίασε το Ποτάμι τη στάση της αστυνομίας και ειδικότερα του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Τόσκα, για τα σοβαρά επεισόδια στο Πολυτεχνείο. «Ή ο υπουργός είναι παντελώς ακατάλληλος γι' αυτήν τη θέση ή είναι δέσμιος κάποιας υπόσχεσης ανοχής στους μπαχαλάκηδες», τονίζει το Ποτάμι, καλώντας το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει την απάντηση.

 

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Twitter, σχολίασε τη στάση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων: "Δήμαρχε στείλε το λογαριασμό για τις καταστροφές στο υπουργείο προστασίας. Τι φταίει ο συνταξιούχος και ο μισθωτός για την νιρβάνα Τόσκα;"