X

Τα μέτρα της ΕΛΑΣ για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί το πρωί και  το απόγευμα με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Κλείνουν σταθμοί του μετρό.

Ant1news

Στη λογική των μέτρων για το Πολυτεχνείο θα κινηθεί το "σχέδιο" της ΕΛΑΣ για τις συγκεντρώσεις με αφορμή της συμπλήρωση 8 χρόνων από την δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια.

Στους δρόμους θα βρίσκονται περίπου 3.000 αστυνομικοί της ΕΛΑΣ ενώ παράλληλα σε ετοιμότητα θα είναι από το πρωί το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων στην Αττική.

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα και σε αστυνομικά τμήματα του κέντρου αλλά και περιφερειακά, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί επιθέσεις.

Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών  στα Προπύλαια ενώ στις 5:00 το απόγευμα, επίσης στα Προπύλαια, είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση διαφόρων ομάδων αντιεξουσιαστών που θα κινηθούν προς  το σημείο που δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη που έγινε στη λεωφόρο Κατεχάκη για την τακτική και τη στάση, που θα ακολουθήσει η ΕΛ.ΑΣ, οι οδηγίες που δόθηκαν στους αξιωματικούς από την ηγεσία του Σώματος, ήταν οι αστυνομικοί να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να υπακούν στις εντολές των ανωτέρων τους, τόσο των επικεφαλής στα σημεία όσο και του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την πλαισίωση της κάθε πορείας από διμοιρίες, που όμως δεν θα δημιουργήσουν έναν ασφυκτικό κλοιό, αλλά θα είναι έτοιμες να επέμβουν όπου κι όταν κριθεί απαραίτητο. 

Παράλληλα, με εντολή της Αστυνομίας, απο τις 15:00 θα κλείσει ο σταθμός στο μετρό στο Πανεπιστήμιο και από τις 16.30 ο σταθμός στο Σύνταγμα.

Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

Εμπρησμοί αυτοκινήτων 

Στόχος εμπρηστών έγινε το βράδυ της Δευτέρας ένα πολυτελές Ι.Χ που ήταν σταθμευμένο στις οδούς Μπενάκη και Ερεσού, στα Εξάρχεια.

Από τις φλόγες προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και σε άλλα δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να μπορέσουν να προσεγγίσουν το σημείο της πυρκαγιάς, χρειάστηκαν την συνδρομή και την συνοδεία αστυνομικών των ΜΑΤ. Ζημιές προκληθήκαν και στα παράθυρα μιας ακατοίκητης οικίας, έξω από την οποία ήταν σταθμευμένο το όχημα που πυρπολήθηκε.

Τα ξημερώματα άλλα δύο αυτοκίνητα έγιναν στόχος εμπρηστών στον Ταύρο και το Μενίδι.