X

Η απάτη… με την πατάτα!

Επί χρόνια «βάφτιζαν» ελληνικό το προϊόν, θησαυρίζοντας σε βάρος των καταναλωτών!

Ant1news

Του Γιάννη Αρβανίτη

Από το 2014 τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης, εξαπατούσαν το καταναλωτικό κοινό και τις αρμόδιες Αρχές διοχετεύοντας στην αγορά εκατοντάδες τόνους πατάτας, που προηγουμένως βάφτιζαν ελληνική! Η Οικονομική Αστυνομία μετά από έλεγχο, σχημάτισε δικογραφία σε βάρος 5 ατόμων, ενώ εμπλοκή υπήρξε και από 4 επιχειρήσεις.

Η δράση της οργάνωσης ξεκινά το 2014 και αρχηγικό ρόλο είχαν 2 χονδρέμποροι τροφίμων. Μέσω των σχετικών παραστατικών της επιχείρησης τους, τεράστιες ποσότητες πατάτας που εισάγονταν από το εξωτερικό, «βαφτιζόταν» ελληνική, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, προχωρούσαν και σε επεξεργασία του προϊόντος, ώστε να «παρομοιάζει» με το αντίστοιχο ντόπιο!

Άμεση ήταν και η εμπλοκή 3 ακόμη ατόμων, δυο ανδρών και μιας γυναίκας, που μέσω των δικών τους εμπορικών επιχειρήσεων, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για την ελληνοποίηση και τη διακίνηση, με την επιχείρηση των δυο αρχηγικών μελών της οργάνωσης! Έτσι το προϊόν κατέληγε στην αγορά, με το καταναλωτικό κοινό να πέφτει θύμα απάτης κατ` εξακολούθηση, αγοράζοντας ένα «μαϊμού» ελληνικό είδος!

Από τον έλεγχο της Οικ. Αστυνομίας μόνο για το Α` τρίμηνο του 2015, έχουν εντοπιστεί 497 εικονικά τιμολόγια αξίας 111.400 ευρώ που αφορούσαν την εισαγωγή και διακίνηση 282,5 τόνων πατάτας!

Εκατοντάδες είναι και τα εικονικά τιμολόγια που έχουν εκδοθεί μεταξύ των εταιρειών των μέλλων της οργάνωσης, αξίας άνω των 260.000 ευρώ που αφορούν τη διακίνηση εισαγόμενου προϊόντος και διάθεσης του στην ελληνική αγορά!

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών και στη συνέχεια σε Ανακριτή! Επίσης ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες, για την επιβολή των σχετικών προστίμων και πρόσθετο έλεγχο!

Ακόμη από την έρευνα, προέκυψε η παράνομη δραστηριότητα δημοσίου υπαλλήλου για αδικήματα σχετικά με την υπηρεσία του, που αφορούν άλλες υποθέσεις!