X

Πετροπόλεμος και φωτιές στου Ζωγράφου για την εκκένωση των καταλήψεων

Περίπου 1.000 αναρχικοί πραγματοποίησαν πορεία και συνεπλάκησαν με τα ΜΑΤ. Απόλυτα δικαιολογημένες οι εκκενώσεις λέει ο Τόσκας. Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά Τόσκα.

Ant1news

Περίπου 1.000 αναρχικοί συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην περιοχή του Ζωγράφου, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα που έγιναν μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εκκένωση της κατάληψης που έγινε το πρωί στη βίλα Ζωγράφου, που βρίσκεται μέσα στο Κτήμα Ζωγράφου και βρισκόταν υπό κατάληψη από το 2012.

Η κύρια ομάδα των αναρχικών έκανε πορεία στους δρόμους της περιοχής και όταν επιχείρησε να κατευθυνθεί προς την βίλα Ζωγράφου, εμποδίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

Μια μικρή ομάδα από αυτούς αποκόπηκε από την πορεία και άρχισε τον πετροπόλεμο με τους άντρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Στη συνέχεια και αποχωρώντας έβαλαν φωτιά σε 6 κάδους απορριμμάτων επί της οδού Παπάγου, προκάλεσαν φθορές σε 2 ΑΤΜ και έσπασαν τις τζαμαρίες μιας τράπεζας και μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Η κυκλοφορία στην περιοχή διακόπηκε για περίπου 2 ώρες, αλλά και μέχρι τις 21:30 διεξαγόταν με μεγάλη δυσκολία καθώς πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές.

 

Το χρονικό των εκκενώσεων

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε διπλή επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί μπήκαν στο κτήριο Δρακοπούλιου Αιμοδοτικού, στην οδό Αλκιβιάδου 9, το οποίο είχε καταληφθεί τον Φεβρουάριο.

Εκεί βρίσκονταν 130 μετανάστες, οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στο Αλλοδαπών και στη συνέχεια σε Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής.

Παράλληλα, η Αστυνομία μπήκε και σε δεύτερο κτήριο, στη βίλα Ζωγράφου, που βρίσκεται μέσα στο Κτήμα Ζωγράφου και βρίσκεται υπό κατάληψη από το 2012.

 

Την ώρα της επιχείρησης δεν υπήρχε κόσμος μέσα, ωστόσο τα ξημερώματα ειδοποιήθηκαν άτομα, μέσω ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου και μετέβησαν στο σημείο. Έγιναν συνολικά επτά προσαγωγές.

Οι επτά που προσήχθησαν από του Ζωγράφου είναι αλληλέγγυοι οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο της κατάληψης την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης, καθώς μέσα στο κτίριο δεν υπήρχαν άτομα.

 

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η επιχείρηση της ΕΛΑΣ έγινε με εισαγγελική παραγγελία κατόπιν εγκλήσεων των ιδιοκτητών των υπό κατάληψη κτιρίων.

Συγκεκριμένα, για τη Βίλα Ζωγράφου είχε υποβληθεί έγκληση από το δήμο, στον οποίο ανήκει το κτίριο, επειδή, όπως λέει, θέλει να το κάνει ωδείο, ενώ το κτίριο της οδού Αλκιβιάδου ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και προορίζεται για τη στέγαση των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων.

 

Τόσκας: απολύτως δικαιολογημένες οι αστυνομικές επιχειρήσεις

Στην επιχείρηση αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις χαρακτήρισε "δικαιολογημένες".

«Το πρώτο κτίριο στου Ζωγράφου, ανήκει στον δήμο Αθηναίων και το ήθελε για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος. Οι καταληψίες, περίπου 5-6 άτομα, βρίσκονταν μέσα αρκετό καιρό. Το δεύτερο κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και θέλει να το χρησιμοποιήσει για ασυνόδευτα παιδιά. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν πρόσφυγες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να είναι σε οργανωμένους χώρους. Όπως καταλαβαίνετε και οι δύο επιχειρήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες», είπε σχετικά ο Νίκος Τόσκας.

 

ΣΥΡΙΖΑ κατά Τόσκα

Το τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κυβερνώντος κόμματος σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει αναφορικά με την εκκένωση δύο καταλήψεων στην Αθήνα και στην περιοχή του Ζωγράφου.

«Η αριστερά, παραδοσιακά, ξέρει να διεκδικεί χώρους και δικαιώματα με το δικό της τρόπο: με πρόταση, έμπνευση, αλληλεγγύη, με ανθρώπους, κίνημα και ασφαλώς όχι με τα ΜΑΤ».

 

Την αντίθεση του στην επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων για την εκκένωση της βίλας Ζωγράφου, εξέφρασε ο βουλευτής της Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.

Σε ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η εισβολή (ξημερώματα) σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο και η εκκένωση του δεν αιτιολογείται. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.”