X

“Συναγερμός” για νέα παγιδευμένα δέματα

Σε επιφυλακή ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές.  Έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλα δέματα. Από την Ελλάδα και το δέμα στο ΔΝΤ, είπε ο Τόσκας στον ΑΝΤ1.

Ant1news

Στο συμπέρασμα ότι τα δύο τρομοδέματα που εστάλησαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και στα ευρωπαϊκά γραφεία του ΔΝΤ, στο Παρίσι, ανήκουν στο ίδιο σχέδιο επιθέσεων καταλήγουν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές, αναλύοντας τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους.

Άλλωστε, στη χθεσινή ανακοίνωση των «Πυρήνων της Φωτιάς», με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την αποστολή του δέματος με εκρηκτικά στον Σόιμπλε, υπήρχε προειδοποίηση για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, σε δεκάδες ευρωπαϊκούς στόχους, στο πλαίσιο του σχεδίου «Νέμεσις 2».

Για το λόγο αυτόν Αστυνομία και υπάλληλοι των ΕΛΤΑ ερευνούν ώστε να διαπιστώσουν αν τις προηγούμενες μέρες έχουν αποσταλεί κι άλλα ύποπτα δέματα προς Διεθνείς Οργανισμούς, Ευρωπαίους αξιωματούχους ή και αξιωματούχους εντός των ελληνικών συνόρων.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί Υπουργοί Οικονομικών και τραπεζίτες από τις 20 πιο προηγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου (G20).

Υπενθυμίζεται ότι, η ίδια οργάνωση, η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» σε ανάλογη ενέργειά της το 2010 είχε προχωρήσει στην αποστολή συνολικά 14 παγιδευμένων δεμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο πρώτο παγιδευμένο δέμα, που παραλήφθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναγραφόταν το όνομα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι εκεί Αρχές πρόλαβαν και εξουδετέρωσαν τον μηχανισμό, ενώ ο ίδιος ο Α.Γεωργιάδης έκανε λόγο για «στοχοποιήσή του με σαφές μήνυμα», μιλώντας χθες στο Καλημέρα Ελλάδα.

Λίγες ώρες αργότερα, μία υπάλληλος των γραφείων του ΔΝΤ στο Παρίσι τραυματίζεται στα χέρια και το πρόσωπο όταν παραλαμβάνει ένα πακέτο, παγιδευμένο με παραλήπτη τον Πολ Τομσεν και του ίδιου τύπου εκρηκτικά όπως αυτά που περιέχονταν στο φάκελο του Σόιμπλε. Το δέμα και αυτήν τη φορά είχε σταλεί από την Αττική και είχε στο όνομα του αποστολέα τον Βασίλη Κικίλια, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας  του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας είχε το πρωί συνάντηση με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωσταντίνο Τσουβάλα και λίγο πριν από τις 9 μετέβη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου συνομίλησε με τον Νίκο Τόσκα. Ο Βασίλης Κικίλιας ζήτησε να ενημερωθεί για την έκρηξη του παγιδευμένου πακέτου στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι, στο οποίο φερόταν ως αποστολέας.

 

«Είχαμε πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση με τον κ.Κικίλια», είπε ο Νίκος Τόσκας, μετά το τέλος της μισάωρης συνάντησής του με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο όπως είπε ενημέρωσε και άκουσε προσεκτικά τις παρατηρήσεις του. Ο Βασίλης Κικίλιας αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Από την πλευρά της η ΝΔ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τους φακέλους με τα εκρηκτικά, τονίζοντας ότι τα περιστατικά αναδεικνύουν «πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, καθώς και μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα για τη χώρα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης και εξονυχιστικής έρευνας για τα μέτρα ασφαλείας στην χώρα μας, καθώς και τη σημασία να αποδοθούν ευθύνες.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχουν σταλεί κι άλλα τέτοια δέματα στο Εξωτερικό», δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας πρόσθεσε ότι από τα στοιχεία που ήρθαν κυρίως από τη Γερμανία, προκύπτει ότι επρόκειτο για μικρή ποσότητα πυρίτιδας και δεν υπήρχε πυροδοτικός μηχανισμός.

«Έμοιαζαν πιο πολύ με βαρελότα» ανέφερε ο κ. Τόσκας και υπογράμμισε ότι το μηχάνημα ελέγχου των ΕΛΤΑ στο Αεροδρόμιο είναι υπερσύγχρονο, όπως εκείνα της Γερμανίας.