X

Καταζητούμενος από την Ισπανία ο ένας από τους “ληστές των επωνύμων”

Πώς δρούσε η σπείρα. Εκτιμάται ότι η συνολική αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι κακοποιοί κατηγορούνται και για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Ant1news

Μετά από πολύμηνη έρευνα εξαρθρώθηκε η σπείρα, γνωστή και ως "ληστές των επωνύμων" που διέπραττε ληστείες και διαρρήξεις σε πολυτελείς κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ανάμεσα στα θύματά τους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Τέτα Καμπουρέλη το Μάιο του 2016, ο Τόνυ Μαυρίδης τον Σεπτέμβριο και ο Νίκος Βέρτης τον περασμένο Νοέμβριο.

Αστυνομικοί συνέλαβαν στον Άγιο Δημήτριο Αττικής έναν 22χρονο Αλβανό ενώ εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος τριών ομοεθνών του ηλικίας 25 και  26 χρόνων και ενός 28χρονου δραπέτη.

Οι τρεις διέφυγαν στην Αλβανία και για τον λόγο αυτό έχουν κινηθεί οι διαδικασίες έκδοσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων. Επιπλέον σε βάρος του 28χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείες, κλοπές και αρπαγή ενώ για τον 26χρονο εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για ληστείες και κλοπές στην Ισπανία.

Πώς δρούσε η σπείρα

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της σπείρας που δρούσε από τον Απρίλιο του 2016, διατηρώντας διαφορετική σύσταση κάθε φορά, αλλά πάντα με την αυτοπρόσωπη παρουσία του 28χρονου δραπέτη, διέπερατταν, βραδινές ώρες και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, ληστείες και διαρρήξεις σε πολυτελείς οικίες και διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αφαιρώντας χρήαμτα, τιμαλφή και τα αυτοκίνητα των ιδιοκτητών.

Κινούμενοι με κλεμμένα οχήματα αρχικά εντόπιζαν τις υποψήφιες οικίες και στη συνέχεια εισέβαλαν στο εσωτερικό τους είτε από ανασφάλιστα παράθυρα είτε μετά από παραβίαση τους. Αν οι ένοικοι βρίσκονταν μέσα, τους απειλούσαν με όπλα, τους εξανάγκαζαν να αποκαλύψουν το σημείο που ήταν κρυμμένα τα χρήματα και τα χρηματοκιβώτια. Έξω από τα σπίτια παρέμενε κάποιο από τα μέλη ως τσιλιαδόρος.

Χαρακτηριστικό της δράσης του ήταν το γεγονός, ότι κινούνταν με κλεμμένα αυτοκίνητα ενώ κατά την διάρκεια της διαφυγής τους αφαιρούσαν τα κλειδιά των αυτοκινήτων των ιδιοκτητών και αν τα έβρισκαν έξω, τα έπαιρναν μαζί τους. Στη συνέχεια  τα στάθμευαν σε μικρούς συνοικιακούς δρόμους του Υμηττού, ώστε να μην εντοπιστούν από την Αστυνομία ενώ σε όσα ήταν ευρύχωρα και μεγάλου κυβισμού,  τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε οχήματα ίδιου τύπου και χρώματος. Αν εντοπίζονταν τα οχήματα κατά τη διάρκεια της εγκληματικής τους δράσης, τότε άλλαζαν τις πινακίδες ή τα εγκατέλειπαν αφότου εξασφάλιζαν την απομάκρυνση του γενετικού υλικού τους.

 

Επίσης, κατά την διάρκεια της διαφυγής τους, προκειμένου να αποφύγουν την καταδίωξη τους από τους Αστυνομικούς, δεν δίσταζαν ακόμα και να πυροβολήσουν:

-κατά τη διάρκεια ληστείας στη Βούλα πυροβόλησαν εναντίον ενοίκου που προσπάθησε να αμυνθεί.
-στο Καματερό, κατά την απόπειρα διάρρηξη οικίας, πυροβόλησαν σε βάρος αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που προσπάθησαν να τους ακινητοποιήσουν.
-στην Καισαριανή, πυροβόλησαν σε βάρος αστυνομικών της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής που τους καταδίωκαν.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα, πιστόλια, 11.340 ευρώ και 1.100 δολάρια, μικροποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, διαρρηκτικά εργαλεία, κινητά τηλέφωνα, και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

 

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, εννέα  ένοπλες ληστείες, 36 διαρρήξεις, επτά περιπτώσεις πλαστογραφίας και δύο υπεξαιρέσεις οχημάτων.

Βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους 18 οχήματα ενώ εκτιμάται ότι η συνολική αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.